Jumaat, Jun 19, 2009

Vespa Haji Samad (lagu negeri kedah)

Masa aku kcik2 dulu,ada la dalam umur 3 atau 4 tahun,arwah tokwan selalu menyanyikan satu lagu yang bagi aku agak kelakar nak mampus sambil bawa aku naik motor dia,round2 keliling kampung..walaupun aku tak brapa paham dengan lirik dia sebab loghat kedah dia yang agak dalam(aku dok Penang,kadang2 setengah loghat kedah aku xpaham) tapi aku tetap layan..dan dah hampir 3 bulan tokwan meninggal..aku tetap lagi dok nyanyi lagu ni..hehehe..


video


Vespa Haji Samad - Pak Ku Shadat

Halo mu halo mu Vespa Haji Samad
Tayarnya licin macam piring ayaq(air) hangat
Start ataih(atas) jalan dia pun naik hangat
Lalu dijual kepada Tok Saad

Motor Tok Saad engkonya patah
Lalu diikat dengan talinya getah
Bila start motor Tok Saad naik latah
Lalu dibelah(melanggar) pokok jering dan pokok getah

Halo mu halo mu Vespa Haji Samad
Tayarnya licin macam piring ayaq hangat
Start ataih jalan dia pun naik hangat
Lalu dijual kepada Tok Saad

Dua tiga minit Tok Saad jatuh pengsan
Lalu dibawak teruih(terus) masuk ke hospital
Sampai di wad Tok Saad tak ketahuan(gelabah)
Cucuklah satu jarum dia panggil tok dan tokwan

Halo mu halo mu Vespa Haji Samad
Tayarnya licin macam piring ayaq hangat
Start ataih jalan dia pun naik hangat
Lalu dijual kepada Tok Saad

Tok Saad naik motor dia tak reti
Laju punya laju Tok Saad jatuh titi(jambatan kecil)
Patahnya gigi tinggal pula gusi
Lalu Tok Saad duduk susah hati

Halo mu halo mu Vespa Haji Samad
Tayarnya licin macam piring ayaq hangat
Start ataih jalan dia pun naik hangat
Lalu dijual kepada Tok Saad

Kita naik motor kena cukup lengkap
Bila polis periksa kita boleh tunjuk jawab
Jika tak salah polis pun tak tangkap
Seumoq hidup tak kenai(kenal) pintu lokap

Halo mu halo mu Vespa Haji Samad
Tayarnya licin macam piring ayaq hangat
Start ataih jalan dia pun naik hangat
Lalu dijual kepada Tok Saad

Kita naik moto kena ikut keadaan
Tak kira laki-laki dan juga perempuan
Jangan diikuti dalam hati perasaan
Akhirnya akhir mati tepi jalan

Halo mu halo mu Vespa Haji Samad
Tayarnya licin macam piring ayaq hangat
Start ataih jalan dia pun naik hangat
Lalu dijual kepada Tok Saad

Tok Saad naik motor dia tak paham undang-undang
Laju punya laju belaga(berlanggar) dengan tiang
Patah kaki tangan sakit pula pinggang
Cari bomoh kampung pemasuk urat tulang

Halo mu halo mu Vespa Haji Samad
Tayarnya licin macam piring ayaq hangat
Start ataih jalan dia pun naik hangat
Lalu dijual kepada Tok Saad

Tok Saad naik motor dia tak serik lagi
Lempaq(buang) Vespa buruk dia beli Suzuki
Naik punya laju belaga(berlanggar) dengan lori
Kisah Tok Saad berakhir di sini

Halo mu halo mu Vespa Haji Samad
Tayarnya licin macam piring ayaq hangat
Start ataih jalan dia pun naik hangat

Hadooiii la...
tgk lirik dia pun nak tergelak dah..
tapi tu la hiburan yang arwah tokwan bagi kat aku masa kecik2 dulu..

aku kena sambung perangai gila2 arwah tokwan dulu kepada bakal cucu2 aku plak nanti..
mak aiii...kawin pun dak lagi dah pikir ke cucu..
muahahahahahaha..!!!!

4 ulasan:

haruan tasek berkata...

minat lagu lama-lama ke

mira amair berkata...

to haruan:

xpun..tapi ni lagu knagan ngn arwah tokwan ceq la...sbb tu dok layan..hohohoho..

penanggah berkata...

cam best jer lagu ni.. try ler nyanyi se chorus dua..

mira amair berkata...

to penanggah:

hang la try nyanyi..hohohoho

PERINGATAN PENTING YANG POYO

Semua karya yang ditulis dalam blog in adalah hak milik pemilik blog ini.Sebarang tulisan yang ingin di-copy adalah diminta meminta izin dahulu dari pemilik.Sebarang pengopy-an yang diambil tidak meminta izin terlebih dahulu,pemilik tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang.



Gila serius la peringatan aku ni..

Huuuuuu!