Selasa, Disember 27, 2011

AKU DAH JADI TUNANGAN INCIK BACHOK!!! HAHAHHAHAHAHHAHHAHAHA

Dah lama aku tak tulis..bukan sebab aku bizi buat kerja aku ka..hapa ka...tapi sebab aku bizi siapkan majlis pertunangan aku dengan Incik Bachok...hahahahahah..Dan Akhirnya...kami pun bertunang la pada 24hb December 2011.





Kalau diikutkan family aku nak tempoh dua tahun..tapi family Incik Bachok plak kalau boleh nak percepatkan perkahwinan kami.Pelik dak?selalunya pihak perempuan yang sibuk-sibuk nak cepat..tapi family aku nak relax ja..sempoi dak..hahhahaha..





Tau dak sehari sebelium aku bertunang..keluarga aku haru biru bila ayam yang abah beli untuk disembelih nak jamu kat tetamu tiba-tiba ja terlepas dari reban ayam..kalau sekoq dua takpa la jugak..ni sampai 5 6 ekoq...satu kampung kami ligan ayam..dengan aku sekali dok kejaq ayam-ayam tu..hahhahhaaha..bayangkan anak dara ligan ayam terlepas ke;liling kampung..hahhaha...Sapa-sapa yang lalu tengok kami satu family dok ligan ayam pakat gelak..yang berenti tengok pun ada....bukan nak tolong ligan..hampeh betoi la..





Abah aku la lawak..dengan kain pelikat..tak pakai baju..dok ligan ayam sampai jatunh tertiarap..nasib baikla kain dia tak terlondeh..kalau tak gempa bumi la kampung aku..hahahha..





Lepaih tu..masa hari bertunang plak..selalunya kalau nak pi solek,mesti ada orang tolong bawakan anak dara pi tempat solek..ni aku sendiri bawa diri aku pi bersolek..lepaih tu masa balik aku sendiri bawa keta tubalik..masa berhenti kat simpang or traffik light..orang pakai tengok aku..mesti depa pikiaq..ni pegantin lari dari majlis ka apa ni..solek pun dah ala-ala pengantin..kahkahkah..





Tapi takpala..janji majlis tu berjalan dengan lancar...Lega gila bila mama Incik Bachok selesai sarung cincin kat jari aku..kalau dak..sebelum tu,jantung aku gila laju berdegup..dada berdebaq-debaq serupa nak dinikah ja..hahahahha..

Malaih aku nak tulis panjang-panjang..nindia gambaq-gambq aku bertunang.Kalau ikutkan ada seratus lebih keping gambaq tunang aku..tapi aku takut gak kalau sapa-sapa tengok gambaq aku nanti muntah darah plak dengan keayuan aku yang sengaja dibuat-buat itu..hahahhahhahahahhah..





Ni adalah gambaq feverat aku..sepupu aku si Safuan tu yang amik..hihihihi...





Gambaq ni plak Mirul yang ambik..antara Mirul dengan Safuan..Safuan lagi pandai ambik gambaq..kalau tidak kami nak pi ambik gambaq kat luaq..outdoor la konon..tapi IncikBachok nak ikut family dia pi berjalan kat belah Pulau sana..tak jadi la...




Ni gambaq selepas aku balik dari mekap..dengan dua orang sepupu aku yang baik dengan aku..nama pun sebaya kan..







Dengan sepupu sepapat..mak-mak sedara aku dan jjaka hensem pada abad ni..Paklong aku..hahhahaha









Dengan mak aku..adik-adik dia..kakak-kakak ipar dia..Ala..Bini paksu takdak plak...kalau tak lengkap 6 Orang depa...











Lepaih sarung cincin cium tangan..gambaq masa time sarung cincin ada kat laptop satu lagi..malas la ambik..buh yang ni teruih la..huhuhuhu






Haaa...ni bergambaq dengan Incik Bachok..mama dia dan mak aku...
Baru aku pasan baju Incik Bachok kena ngan baju mak dia..pink-pink gitu...baju aku ofcoz la sama kaler ngan mak aku..hahhah






Jeng..jeng...hahhahahhahha..





Ok..tu ja..gambaq sikit ja..rasanya gambaq paksu kawin banyak lagi aku boh dalam blog ni..huhuhu...








Selasa, Disember 20, 2011

BOSAN DENGAN KEADAAN SEMASA

Sekarang dok kecoh cerita pasal mahasiswa nak kena ludah la..ludah kena mahasiswa la..
Kat opis aku ni..dok buat Youtube tengok video-video yang berkaitan dengan benda alah ni la..


Aku pikir la..better just duduk mengadap laptop buat kerja yang sepatutnya jadi kerja korang nak cari duit untuk sesuap nasi bagi anak bini makan dari melayan benda-benda alah ni..tak bawa untung pun.....bagi aku la....taktau la kot-kot bagi depa bawa untung ka sebab syok melayan video semangat dari orang-orang tua ni semua kan....Kot-kot bagi semangat kat depa ka untuk buat kerja dengan lebih jitu lepaih tengok video tu kan...hahhahahhahahahha..



Makan KFC lagi best..

PENCUCI MUKA KAMBING

Tadi,masa aku dok melepak dalam bilik air..aku tengok la sederet pencuci muka dalam bilik air rumah aku...Adik aku si Aloyah tu ada satu tabiat dimana dia suka beli pencuci muka pelbagai jenama..Tapi pakainya dak pun..Agaknya hobi dia mengumpul pencuci muka kot..muahahhahahahahhahhah...


Dalam banyak-banyak pencuci muka Aloyah punya ni..aku ada terbekenan kat satu pencuci muka ni..Jenama Shurah.Aku berkenan bukan sebab nak pakai..tapi aku berkenan tengok kulit pencuci muka tu..ada gambaq kambing..Jadi aku dok terpikir la dalam bilik ayaq tu..apala nasib kambing yang jadi model Shurah ni..tah-tah mati kena sembelih dah pa..tak pun mati sebab tua..atau pun dia dok hidup lagi sambil mengecapi kehidupan dia sebagai model Shurah...hahahhahahahha..





Tak jumpa gambaq pencuci muka..gambaq sabun pun jadi la..ada gambaq kambing ni gak..glamer kau kambing putih..muahahahhahahaha!!









Kadang-kadang aku terpikiaq gak..adakah kambing ni ni yang berlakon dalam filem I Know What You Did Last Raya..hahhahahahhahahahhahhahahhahaha!

Ahad, Disember 18, 2011

LEGASI ABAH

Dulu abah selalu cakap..


"Aku takmau anak-anak aku kerja TM macam aku..cukup la aku sorang ja..Hampa pi la kerja tang lain..banyak lagi kerja kat muka bumi ni.."


Tapi sekarang abah punya anak dua orang dah dapat kerja kat TM..Macam mana tu abah?hahhahahaa....

Apa-apa pun takhniah buat Mirul la..Sebelum ni kami tak terpikiaq pun hang akan dapat kerja macam akak kan...Ingatkan akak ja akan sambung warisan Abah kat TM ni..rupanya hang pun sama...Jawatan pun sama..hahhaha..Baguih noh...Alhamdullilah...

Dan Incik Bachok pun dah permenant..Lagi la senang hati aku..hihihihi...Boleh cepat....ngeeee..gatai!

BEREBUTKAN BIL ASTRO

"Mulai bulan ni..Angah yang akan bayaq bil Astro rumah ni...."
Sejak dapat kerja tetap kat TM,Mirul dah berani demand nak bayar macam-macam dan beli macam-macam...

"Awat plak hang kena bayaq bil Astro plak?Aku yang sepatutnya bayaq bil Astro..hang bayaq bil Eletrik ngan ayaq..."Abah plak yang tengah tengok tv menyinga tiba-tiba plak bila Mirul cakap nak bayaq bil Astro..


"Angah tak kira! angah yang nak bayaq...!"Mirul plak cakap takmau mengalah.Aku heran gak..apa la depa beria sangat nak bayaq bil Astro ni?Tak salah pun kalau sorang bayaq Astro,sorang bayaq bil lektrik..bulan-bulan memang dua-dua bil tu seratus lebih pun..Astro RM144..Bil lektrik memang macam dah tetap dah pulak..bulan-vbulan mesti kena bayaq dalam RM150 keatas..adil pa..


"Banyak cantik muka hang..kalau hang bayaq bil Astro maknanya lepaih ni hang yang kontrol remote astro ni kan..sapa pun takleh kacau hang kan..tarak..tarak..aku yang bayaq..aku yang layak kontrol remote Astro ni...!"

Laaa....rupanya sebab nak kontrol remote kontrol Astro...tapi TV 50INCI tu aku punya kan....aku pun masuk jarum arr..

"Tapi TV tu kaklong yang beli..kalau tarak tv tu..sapa pun takleh tengok astro..maknanya kaklong yang layak kontrol Astro kan...hihihihi.."


"Hang amik TV hang balik,taruk alam bilik hang..aku sanggup pakai TV 29 Inci aku..huh!!"Abah balas...



Tudia....hahahhahahahhahahha!!!

Isnin, Disember 12, 2011

SUGAR GLIDER..ADAKAH BELIAU SESUAI MASUK DALAM KELUARGA KURANG BESAQ AKU NI?

Sugar Glider atau nama saintifiknya Marsupial(Aku selalu tersebut marsupillai..yang aku tau nama jalan opis aku AmurugamPillai..mybe sebab tu aku selalu silap sebut..hahhaha) adalah sejenis menatang menyerupai tupai tapi boleh terbang..hahahahahahahahahahahha..kalau dalam bahasa melayu maybe di panggil tupai terbang kot..ngeeee..





Sugar Glider ni tergolong dari Marsupial Australia..Selain Marsupial Australia..ada lagi satu jenis Marsupial..iaitu Marsupial Amerika...Jadi selain Sugar Glider ada lagi la menatang Marsupial Australia ni yang ada Glider-glider(macam sebut geli-geli plak..hahahha) contohnya Squirrel Glider,Yellow Billied Glider,Mahogany Glider dan Feathertail Glider.Tapi aku tengok macam si Sugar Glider ni di minati oleh warga Malaysia untuk membelanya mybe sebab wajah dia yang manis itu..macam simanis 17 lagaknya kheeenn..






Sugar Glider ni banyak terdapat kat Tasmania,Papua New Guinea dan Kat Indonesia pun ada..Apasal kat Indonesia pun ada?Awat Indonesia tergolong dalam benua Australia ka?huuuuuu!..ni tak puas hati ni..kalau Indonesia ada mesti la Malaysia kena ada..kita kan serumpun..huhuhuhu...





Tapi jangan susah hati sebab Sugar Glider ni dah banyak orang biakkan kat sini untuk dijual sebagai haiwan peliharaan..Jadi tak payah la hampa nak susah payah pi sampai Papua New Guinea semata-mata nak cari menatang ni kan..kat sini pun adala..Yang aku tau la..harga seekor Sugar Glider ni ialah RM280 seekor dan ada yang lebih lagi pun ada..






Sebelum ni kawan sekelas aku masa kat Politeknik dulu ada jugak dok tayang-tayang Sugar Glider dia ni kat blog dia dan facebook..tapi buat tak layan jela kan..sebab aku tengok macam geli ja menatang ni..haahhahahhaa..Tapi bila orang-orang kat opis aku pakat dok cerita pasai Sugar Glider depa..aku pun pi la siasat kat Google kan..Tengok,belek..tengok lagi..bila tengok lama-lama jatuh cinta pandang pertama plak..hahhahahaha..Aku rasa aku terbekenan la kat Sugar Glider ni la..rasa macam nak beli la sekoq..hahahhaha..








Dan aku rasa la kan..aku nak pujuk la Incik Bachok jangan beli Arnab spesis Teddy bear yang bulu lebat tu kat aku..Sebab aku rasa nak jaga arnab jenis tu macam susah la..nak kena jaga bulu dia lagi..nak kena rajin cukur bulu dia kat kemaluan dia lagi nak bagi senang dia nak membuang kan..adoi..aku kalau jenis banyak kerja nak kena buat ni aku malas ni..Kucing aku si Baby tu pun aku malas nak maitenenkan..Inikan pulak arnab jenis tu kan..Tapi Incik Bachok macam nak sangat-sangat aku bela arnab tu..Wuuuuuuu!




Sugar Glider ni depa kata senang ja nak bela..Tak payah nak cukur-cukur bulu..Kasi makan buah apa pun dia sebat makan kan..Baik aku bela Sugar Glider kan..huhuhuhuhuhu..




Nak Sugar Glider!!!!! Nak jugak!!!!!








Miss Poyo tengok la kecomelan aku!! hihihi..




Nak..nak..plezzz! nak sangat-sangat..




BILIK AKU DI OPIS

Sejak akhir-akhir ni aku baru sedaq yang bilik aku kat opis ni memang dia punya semak dah macam tahap sarang tikus..Dia punya semak ni kalau ular sawa mai tumpang berteduh pun aku tak sedaq ni..hahahahhaha....


Dan aku rasa bersempena nak tahun baru ni..lagi dua tiga minggu ni ja kan..aku rasa aku kena kemaih la bilik aku ni..Sebabnuya aku tegok pakcik-pakcik kat opis ni asal masuk bilik aku ja meti depa jadi tension..Kesian la plak tengok depa kan..dah la tension dengan bos dan kerja..Lepaih tu bilik aku ni plak memang port depa masuk dok wat macam-macam urusan..Kalau semak macam ni mau hati depa bertambah tension..ahhaha


Jadi pagi tadi..masuk ja opis..aku lancarkan perang bersihkan bilik aku..walaupun tak la secara hardcore dia punya kemasan ni..tapi sekurangnya aku tengok meja aku ni indah mata memandang plak..hahahhahha...


So,aku memang nak sambung kemaih ni..Mana tau boleh masuk pokok bunga hidup ka dalam bilik ni..muahahahhahahha!!








Miss Poyo mau minta meja opis macam ni kat bos hang..baru sempoi..tidoq sedap ni..hehehe..



Ahad, Disember 11, 2011

LAGU FEVERET : NOTHING LIKE YOU AND I - THE PERISHERS

Lagu yang ada maksud mendalam bagi aku la..hahahhaha..
Malas nak tulis panjang-panjang..Layan jela..
Haaaa..nak bagi tau..permulaan lagu ni slow dulu..lepaih tu baru rancak sikit..sikit jela..hahahhahahaaha...







We spent some time
together walking
Spent some time just talking
about who we were
You held my hand so
very tightly
And told me what we
could be dreaming of

There’s nothing like you and I

We spent some time
together drinking
Spent some time just thinking
about days of joy
As our hearts started
beating faster
I recalled your laughter
from long ago

There’s nothing like you and I

We spent some time
together crying
Spent some time just trying
to let each other go
I held your hand so
very tightly
And told you what I would be
dreaming of

There’s nothing like you and I
So why do I even try?
There’s nothing like you and I




Ok la...layan tv sat..

HARI INI SAYA LETIH

Wahhh..hari ni tiba-tiba ja takdak mood.Taktau la pasaipa tiba-tiba takdak mood ni..hohoho..Mybe sebab harini aku bizi sikit kot..Pagi-pagi lagi aku dah menapak kat pasar tani ngan mak aku pi pasar tani..beli macam-macam kat mak aku..pastu beli plak barang dapur kat tok aku kat Baling sana noh..Sebab hari ni aku pi balik Baling dengan Incik Bachok.Almaklumlah beliau first time nak jumpa tok aku yang belah abah aku ni..Kalau tok belah mak aku boleh kata setiap minggu dia dok jumpa muahahahahhaha...


Dah sampai Baling,aku teruih pi masak..lepaih masak pi makan..lepaih makan dok menyembang..lepaih sembang pi Pekan Kuala Pegang sat..pastu balik ke rumah tok balik..Lepaih tu sembang-sembang lagi..lepaih tu balik la..Singgah Kulim sat..Lepaih tu balik..
Lepaih tu mau tak letih kan...huhuhu..

Apa aku nak cerita taktau..lupa...huhuhuhu...

Khamis, Disember 08, 2011

LAGU FEVERET : MY DECEMBER - LINKIN PARK

Sempena bulan december yang dah masuk beberapa bulan yang lalu..aku rasa lagu ni sesuai kot..hahahhaha..Ni lagu zaman sekolah ni..zaman jiwa kacau..muahahha..Gila aku rindu zaman sekolah..Zaman aku tendang tong sampah secara diam-diam bila aku tak puas hati..kawan baik pun tak tau perangai huduh aku ni..hahahhaha...







Kalau la ada time machine macam filem tu..aku nak satu..boleh balik zaman dulu..zaman sekolah..tak payah pikiaq hal kerja..tak payah pikiaq hal cinta,tak payah pikiaq hal bos...tak payah pikiaq segala nya..tau seronok ja...

10 JA???

Larrrr...masa bulan November..aku dok karang cerita just 10 ja??10???
Awat la teruk sangat..pemalaih betoi la aku...hahhahahha

SETELAH 3 TAHUN BERLALU..BRADER JPJ YANG GARANG MAI HANTUI AKU BALIK..HUIII!

Sebenarnya aku nak cerita pasai benda ni..tapi takdan la..hahaha..ni baru dan ni..




Hari ahad lepaih,aku keluaq dengan adik aku Aloyah dan jugak Adila..anak kawan abah aku yang sama-sama kami tinfggal satu taman perumahan dengan family aku masa kami dok kat Ipoh dulu..Dah la masa kat Ipoh dulu abah si Adila ni satu opis dengan abah aku,lepaih tu dok satu taman perumahan..lorong rumah pun sama dan kami berjiran secara berdepan..Bila abah aku tukaq mai ke Penang,abah Adila ni pun mai sama Penang..Sekarang ni walaupun depa dok lain-lain opis,family Adila mai jugak bertandang kat umah aku..Laarrr,cerita pasai family Adila ni bokpa kan..huhuhu..




Jadi aku hantaq depa pi Jusco Perda.Lepaih tu aku pi temankan Incik Bachok pi repair aircond kereta dia..pi beli eksesori kereta..Petang baru aku pi amik depa dua kat Jusco..Masa balik tu..Aku ada lalu kat satu jalan..Baik punya dok cornar tiba-tiba ja dari jauh aku nampak JPJ pi buat roadblock pulak dah..Aiseymen..ni aku benngang ni..asal lalu kat corner ja mesti ada JPJ..huhuhu..Aku pun apalagi..panik gila babi la sebab aku tak pakai seatbelt..Bukan aku ja panik..Aloyah pun sama la panik sebab dia pun tak pakai kan..huhuhu..Aku dengan Aloyah try tarik Seatbelt kami tapi tersangkut plak..Seatbelt ni pun satu..time JPJ takdak..kalau aku suka-suka nak tarik pakai senang ja hang bekerjasama noh..ni time JPJ dok ada kat deman mata dok wat ketegaq tersangkut la konon kan..Panik punya pasai..takut ar kena saman tak pakai seatbelt 3 ratus tu..aku pun break mengejut..hahhahhhaha...break tengah jalan plak tu..punya uat buyi break.aku tengok brader-brader JPJ semua pakat tengok keta aku..mampus la.....mesti aku kena punya..nasib baik kereta kat blakang xdak..kalau tak kereta Mirul kena hentam la..hahhahaha...


Lepaih ja pakai seatbelt..aku pun jalan balik..Sekali brader JPJ tahan da..aku dah agak dah..masa tu mat-mat motor yang kena tahan semua pandang aku..Tapi mat motor punya pandangan tak menakytkan..brader JPJ ni aku takut lagi..sambil turunkan cermin kereta..aku sengih..tapi brader tu serius ja..sombong...Jadi takdan dia nak minta lesen,aku dah bagi segera kat dia..

"Lesen cik.."tapi dia buat muka serius walaupun aku sengih kat dia lagi..Takdan dia nak minyta IC aku..aku dah kasi kat dia siap-siap..tapi dia wat muka serius gak..lepaih belek IC dengan lesen aku,dia belek roadtax keta adik aku dengan nombot plet..Eleh..ingat aku tak perbaharui roadtax ka?Cuiisshh..Lepaih ja dia puas hati..dia mai kat aku...


"Tadi awat hang brenti mengejut tengah jalan?"Dia soal aku...tudia-tudia..masa tu aku rasa belakang badan aku berpeluh gila..mati la aku..aku dah la cepat gelabah..takkan aku nak mengaku plak aku berhenti semata-mata nak pakai seatbelt...last-last aku pun jawab.


"Saya terkejut cik..tengok cik berdiri tengah jalan dengan gagahnya sambil cekak pinggang..tu yang terbreak tu.."

Adoiii..apala jawapan aku ni..lain yang aku nak jawab..lain yang aku cakap..aku tengok muka dia yang serius tu berubah jadi tersenyum plak dah..dia syok la tu aku cakap dia gagah kan..hahahha..


"Lain kali toksah dok buat lagu lagi..saya bukan nak makan hang...takpa la..pi jalan noh..bawa keta leklok.."


Pulamak...dia lepaihkan aku hanya semata-mata aku cakap dia gagah kot...hahahhahahahhahahhahahhahahahhahah.....Nasib baik dia lepas..kalau tak..mati aku...


Takat ni dah dua kali aku cong brader JPJ ni..sdulu aku mengaku aku orang miskin kat sorang brader tu sebab dia nak saman aku..ni aku cong lagi sorang mamat JPJ kata dia gagah sebab tu aku terbreak mengejut...hahahahha..Hebat jugak aku ni..hahahaha..

AKU TENSION

Aku memang tension gila babi la ni!!!!!!
Awat laki tu tiba-tiba dok kacau hubungan aku dengan Incik Bachok hah!!!!!
Tak pasal Incik Bachok dah syak aku macam-macam..
Memang cilaka lah!!!!!!!!

Memang perangai macam cibai sebijik macam mak dia,cari pasal dengan aku..Memang aku tak kira lah!!!!
HAari ni kalau takdak hal..aku nak buat perhitungan dengan dia..Siap arrrr!!
Aku dah lama tak gaduh dengan orang ni..memang bara gila..
Babi lah jantan!!!!!!!

Rabu, Disember 07, 2011

BILA MISS POYO HILANG SELAMA SEJAM

Semalam..aku balik dari opis agak lewat jugak la..dalam pukul 7.30 malam..Aku sebenarnya nak balik awal sebab aku nak tengok Drama Tentang Dhia yang start pukul 7 malam tyu.Tapi si Tuan Eksekutif ni dok tahan-tahan aku tak bagi balik lagi..Asyik dok suh aku buat itu..buat ini..time tu aku dengan Abang Syed..tengok muka dia dah tension semacam ja dengan kerenah Tuan Eksekutif aku ni kan..Jadi lepas ja seytel kerja aku,aku cepat-cepat simpan laptop aku dalam beg then blah dari situ..Lega gila rasanya hampa tau dak..hahaha

Dalam perjalanan balik tu..Tiba-tiba ja aku lalu kat depan satu kedai makan yang aku pernah makan dengan Zohri masa aku partner dengan dia buat kerja..Bihun sup dia memang sedap gila lah! Jadi aku pun stop la kat kedai tu nak beli bihun sup kat situ kan..so aku pun nak call la mak aku nak tanya kot-kot la family aku nak jugak ka kan..tengok-tegok bateri kong plak..jad aku beli jugak banyak-banyak kan...

Lepas ja beli aku pun balik la..sampai kat umah..aku tengok rumah aku sunyi ja macam rumah hatu..yang ada Azhan ngan Tok aku..Jadi aku tanya la tok aku parent aku dengan Aloyah pi mana kan..Tok aku cakap depa kuaqcari aku...cARI AKU???


Rupa-rupanya baru aku tau yang Incik Bachok dah call aku banyak kali..bila dia call aku tak dapat..dia call plak adik aku..bila adik aku cakap aku tak balik lagi..dia dah mula panik..Bila dia dah mula panik,dia call opis aku..Bila Tuan Eksekutif bagitau aku dah balik lama dah..dia lagi panik..dia call pakcik Hassan..Pakcik Hassan ni satu opis ngan aku..Tapi Incik Bachok baik dengan dia..Bila pakcik Hassan cakap dia taktau pasal aku lagi la Incik Bachok panik..dia contact mak aku..mak pun pun jadi panik,abah aku pun panik..jadi depa pakat keluaq pi cari aku..

Yang pakcik Hassan ni plak pi contact Abang Syed marah plak kat kawan tu sebab dok tahan aku tak balik lagi sedangkan dan malam..Jadi Abang Syed cakap aku dah balik lama dah..Jadi dia pun panik..Mak aku contact plak Tuan Eksekutif..dia bagitau mak aku dia rimas perut dah..hahahhahahahhahahhahhahaha...


Lawak betoi la..elok la hampa dok call antara satu sama lain tanya pasal aku sedangkan aku kat umah baik punya berehat kan..hahahahaha..Yang Incik Bachok pun satu,dah aku ni slalu gak buat OT..jangan la bagi panik semua orang buat macam aku hilangkan..Tak pasal-pasal pagi tadi aku kena sound dengan Abang Syed..dengan Pakcik Hassan..Lepaih tu kena perli plak dengan Tuan Eksekutif..huhuhuhuhuhuhu...Dah la sebelum tu kena sound dengan parent aku dah sedangkan sebelum ni depa tak kisah pun aku balik malam sebab aku memmang OT kan..hahahhaha..

Semua pakat-pakat pesan kat aku lepaih ni kalau balik lewat ka..hapa ka..bagitau Incik Bachok dulu..kalau tak dia risau..hahahahhahahaha..lawak arrr...

Benda jadi macam ni baru aku tau yang Incik Bachok ambik berat gak kat aku sedangkan selama ni aku rasa macam dia tak ambik peduli ja pasal aku..macam tak heran.macam biasa ja..Tapi bila jadi macam ni baru aku tau dan sedaq la yang dia sebenarnya dalam diam ambil berat pasal aku..risau sentiasa pasal aku..Agak terharu jugak la...Memmang betoi la kata abang Syed..mesti aku rasa terharu kan sebab Incik Bachok gila caring pasal aku..Tapi aku cakap tak terharu pun..Tapi bila dok sorang-sorang ni dan pikiaq bali..memang betul la..aku rasa terharu dengan tindakan dia walaupun tindakan tu salah..hahahhahahh...

Start hari ni..aku dah mula call Incik Bachok setiap pukul 5.30petang nak bagitau samada aku OT ka atau tak..hahahhahhahaa...Macam pakgud plak mamat ni..hahahhaha...

INCIK BACHOK..SILA KAWAL PERASAAN ANDA(ENTRI SERIUS NI)

Tadi,baru a taksat tadi Incik Bachok bagitau aku yang dia nak tidoq awal sebab dah berapa hari dia tidoq lewat....Jadi lepas ja cakap fon ngan dia..aku terus pi tengok tv.Tengah layan tv baik punyeerr tiba-tiba ja Incik Bachok contact aku semula..Dia soal aku samada aku dok sembang lagi ka dengan lelaki yang pernah aku cerita dulu kat entri sebelum ni...yang mesej aku secara tiba-tiba then Incik Bachok terbaca mesej tu lalu megamuk la mamat ni kan...

Jadi aku bagitau dia,sejak dari arahan yang Incik Bachok suh aku jangan layan lelaki tu lagi..nak senyum ka..nak sembang ka..nak bertegur ka..semua jangan..jadi aku ikut la cakap dia..awat plak dia nak tanya lagi benda tu..sebab aku rasa benda tu dah setel dah pun..kenapa plak tiba-tiba nak tanya lagi betoi dak?


Tapi Incik Bachok cakap yang lelaki tu ada mesej dia dan tanya dia satu soalan yang buat dia rasa sakit hati..Dan aku rasa mesti hati Incik dah bara bukan main kan...Aku pun taktau la apa motif dia tetiba ja mesej Incik Bachok dan tanya soalan yang boleh buat Incik Bachok punya kepercayaan dia kat aku hilang sat...Dan aku tak pasti awat setelah lama dah benda yang tu jadi tiba-tiba ja nak mesej kan..memang betoi la kata orang-orang kat opis aku selamani...mamat ni sebijik perangai macam mak dia..suka cari pasal dengan orang.


Lepaih tu bertambah kacau plak bila Incik Bachok dah mula tanya nama penuh budak tu sebab depa ni dalam satu unit yang sama cuma opis ja lain...kalau opis Incik Bachok kat blah pulau sana..Opis lelaki ni kat tempat opis aku..Aduh!! kacau-kacau....

So Incik Bachok..nama dah dapat...tau la you selalu jugak datang ke BM untuk amik barang kat opis dia..Tapi pleezzzzz la..jangan la buat perkara yang bukan-bukan..Sebab mak lelaki tu pun kerja kat situ jugak..kalau apa-apa jadi..mesti kecoh punya tambah-tambah pulak mulut mak dia yang macam cibai tu kan...


You kena ingat gak..abah saya pun dikenali orang gak..Dan u plak bakal jadi menantu dia..taknak la kalau jadi apa-apa..bukan takat jatuhkan nama kita..tapi nama abah jugak...Pleezzzzz!!!

Sila kawal amarah anda k..

TUAN EKSEKUTIF DAN JUGAK PERANGAINYA

Hari ni hari menilai prestasi staff.Aku kesian jugak tengok abang-abang,kakak-kakak,pakcik-pakcik dan makcik-makcik kat tempat kerja aku yang dapat markah bawah 69% ja pun oleh Tuan Eksekutif.Bila pikiaq balik..Sia-sia pemgorbanan depa selama ni bila time raya puasa depa kerja lepas sembahyang raya,time raya haji pun depa kena mai kerja lepas sembahyang raya..Bagi yang orang cina dan India pun sama..petang hari raya,depa kena mai kerja..Cuti umum..cuti hujung minggu..pendek kata tiap-tiap hari depa mai kerja..Walaupun merungut jugak sebab cuti tahunan pun tak diluluskan bos,tapi depa mai jugak kerja..Hanya sebab nak support bos,nak sapot bos ataih-ataih..nak sapot company..MC pun tak pernah amik dalam satu tahun..

Tapi alih-alih..bos bagi banyak tu ja..Alasannya senang..doket(kerosakan telefon dan streamyx) banyak..Aku terpikiaq jugak..macam mana doket boleh banyak..adakah staff-staff ni yang buat bagi doket banyak ataupun sebab network yang sekarang ni dah teruk..dah usang..patut tukaq baru...Dah tentu la sebab network yang dah usang..teruk..hujan sikit..rosak..kilat sikit rosak..depa-depa ni just ditugaskan untuk merepair ja pun kerosakan tu..bukan bagi rosak lagi network tu..yang bertanggungjawab untuk naikkan taraf network adalah orang taih-ataih la..

Kenapa pula network punya pasal..staff jadi mangsa kan..dah la periuk nasi depa ataih peratus prestasi..kalo jumlah sikit..gaji tak naik..pangkat tak naik..kerja 30 tahun pun dok takuk tu jugak..yang kaki bodek..pandai cakap makin naik ataih..yang pandai buat kerja tapi tak pandai kipas..dok takat tu..macam mana company nak maju..

Kenapala bos tak pandang pengorbanan depa selama ni?Opis lain masuk kerja 8.30 pagi..kat opis ni masuk kerja pukul 7 pagi..orang balik kerja pukul 5.30 petang..depa balik pukul 10 malam..10 malam masih lagi panjat tiang..hujan pun kena panjat tiang atas arahan bos..Inikan pulak malam..siap bagi lampu lagi kat depa tu supaya senang buat kerja dalam keadaan gelap..apahal pulak pakcik-pakcik umuq 50 keatas kena panjat tiang tengah malam seorang diri..?

Kalau dipikir balik memamng tak logik dengan apa yang depa dapat...Terlalu rendah gila babi la..Tak padan dengan apa yang depa korbankan selama ni..Bos ataih nak jaga nama company..orang bawah yang kena kerja teruk..last-last macam ni yang depa dapat..?


Aku ni dah berbuih mulut slowtalk ngan bos aku..suruh dia pikir balik dengan apa yang dia bagi kat staf-staf ni semua..tapi alasan dia gila buat aku rasa macam nak hempuk kepala dia ngan laptop aku..ataupun langgar dia dengan MIRA aku..tapi tu la..aku ada akai fikiran lagi..Kalau la aku berjawatan sama macam dia..aku akan buat macam Mr Eksekutif buat dulu..semua staff rasa senang hati dengan markah yang dia bagi..Kalau la dia masih lagi jadi bos ditempat aku..huhuhuhu...


Tapi apa nak buat..aku cuma Technician..walaupun hari-hari mengadap dia..bantu dia buat kerja..tapi tak dapat jugak nak suruh dia ubah pikiran dia..huuuu!!

Sabtu, Disember 03, 2011

KULIT GELAP

Sejak akhir-akhir ni aku tengok kulit Incik Bachok dahh makin gelap seraya(ayat novel..emang tak boleh blah gila) pertukaran dia ke unit baru..unit pasang UNIFI.
Bagi aku la..aku tak kisah pun kulit dia gelap macam kulit Remy Ishak pun..(mesti nak taruk gak nama dia..haahhaha) tapi aku tengok dia macam amik kisah ja dengan perubahan kulit dia...Asyik-asyik dok tanya aku..

"Kulit I dah gelap kan sayang?"

"I makin hitam kan sayang..?


"Nampak tak ensem kan sayang?"


Bagi aku hensem,kacak,lawa..cantik bukan bergantung pada warna kulit..tapi memang Allah kurniakan dia kecantikan atau kekacakkan walaupun dia berkulit gelap..Cuba tengok banyak orang laki yang kulit putih..bukan hensem pun...harap kulit ja putih..orang perempuan pun sama la..kulit putih pun kalau tak lawa dan cantik tu..tak lawa jugak la..tak payah nak buat apa ah cuma kelebihan depa kulit putih ja..kheeennn(wah..dah tiru gaya Ahkak puteri Mas Ayu yang tulis pasal Elia tunang Khairul Fahmi plak..hahaa)...

So aku rasa Incik Bachok tak payah la nak risau pasai kulit makin gelap ka ape ka..janji ati mau bersih...ni luar a putih bersih dalam itam macam ayaq longkang watpa kan..Lagi pun dah memang taste aku orang kulit gelap memang kena la kalau Incik Bachok kulit gelap pun..Lagipun dia dah mula masuk gym pulak nak bagi badan dia kuruih balik macam dulu..cuma dia nak tambat otot-otot dia ja..baru jadi macam Remy Ishak kan...hahahaha...


Aku rasa kalau Incik Bachok baca mesti dia sakit hati punya tang part Remy Ishak tu..la ni dia dahh anti Aaron Aziz..takut Remy Ishhak plak mangsa terbaru dia..Ayoyo...

TUKAR PROFESION

Sejak dua menjak ni..bila aku tengok banyak novel-novel cinta yang dibuat drama ataupun filem..Aku rasa aku pun nak tukaq profesion kerja aku...jadi penulis novel..Tapi agak-agak kalau aku tulis novel..boleh laku dak kat pasaran..???aku takut la jugak nanti kalau novel karya aku dipilih untuk dijadikan drama atau filem..takut satu Malaysia otak tak center lepas tonton hasil karya aku...hahahahahahhaa...

Tak tercapai plak hasrat Mahathhir nak jadikan Malaysia ni negara maju 2020...Sebab semua rakyat dia otak tak butui habis lepas tengok karya aku kan..Jahanam plak Malaysia ni...tak pasal-pasal orang gelar aku NAZI alaf baru..ngeeehhhh!!!


Cisss..berangan tak sudah...haahaa..

MIMPI

Sampai la aku dok teringat lagi mimpi aku semalam..harap jangan la mimpi lagi malam ni..Tak sesuwei la..eiiiiii!!!

Jumaat, Disember 02, 2011

LELAKI MELAYU YANG SAYA MINATI ( ARTIS)..DAN INCIK BACHOK SILA JANGAN BACA

Walaupun aku ni jenis suka tengok cerita bohong dari Hollywood,Cerita mengarut dan banyak mengopy macam filem Bollywood dan cerita macam fairytale macam cerita Korea tapi kebanyakkan cerita Korea takdak Happy ending pun macam Fairytale tapi ini bukan bermakna lelaki yang aku minat dan teringin nak kapel ialah seperti lelaki Holly,Bollywood mahupun Korea..Walaupun lelaki Hollywood gagah(nipu benar..banyak pakai stuntman),lelaki Bollywood jiwang dan lelaki Korea comel tahap cipan..tapi aku punya taste tetap pada lelaki yang bermuka melayu..bukan Pan Asia..mahupun Pan Pizza..




Berikut adalah senarai 5 orang lelaki Melayu(artis) yang berjaya membuat jantung aku berdegup kencang bila tengok depa..hikhikhikhik..gatai...





5. Iqram Dinzly





Mamat ni..aku start minat masa 1st time dia berlakon dalam iklan Petronas yang jadi watak anak tengah mandikan orang tua dia yang buta..Bertambah aku minat bila dia berlakon dalam drama Dunia Baru musim kedua.Gila nak habaq mai..watak Madihah yang yang Anne Ngasri pegang tu..kawan-kawan aku cakap sebijik macam berwatakan aku..Sengal!! jadi aku pun berangan la mana nak tau dapat BF macam wata Darius tu kan(Aku tak pernah kapel masa study dulu)..sekali dapat Incik Bachok..wakakakakakakak..Apa-apa pun setiap kali aku nampak Iqram berlakon kat TV..Beliau berjaya buat jantung aku berdegup kencang sejaauh 80km/jam..hahhahahahahah






2.Sharnaaz Ahmad



1st time aku tengok mamat ni berlakon dalam drama DOTTI..Ala..cerita drama pasai perempuan bertubuh besaq tapi muka kiut tu..hahahhaha..Aku suka tengok dia dengan perwatakan dia tu..Dalam serius muka tak senyum..ada jugak lawak dia..hahhaha..Dia pun pandai pegang watak lawak-lawak..jahat jugak..Dengar kata tak lama lagi satu lagi Novel terkenal tajuk Bicara Hati akan tayang kat Astro..dia pegang watak Tengku Shahran..Waahh..sejak bila aku dah mula suka drama yang diambil dari novel ni..heee!!! Tak baca novel takpa..sebab BORING!! Tapi layan yang diTVkan best la skitkan...hahahhaha..Apa pun..beliau berjaya buat jantung aku berdegup kencang selaju 120km/jam..ngeeeeee!!





3. Adi Putra





Mamat ni memang marvelep la..tak kira la dia pegang watak baik ka..jahat ka..aku still jugak minat nak tengok..Walaupun dia pegang watak jahat gila babi pun..dia still nampak menawan la pada mata aku..dengan gaya dia yang tersendri tu..aku dah jatuh hati..Apapun...beliau dah buat jantung aku berdegup laju 200km/jam..hahahahhahaa



2.Aaron Aziz





Arrgghh...arrgghhh..AAron!! Aaron..lap u lah!! Aaron!!(jerit macam perempuan gedik..hahahhaa)..Mamat ni memang raja Romantik la..Aku yang tak minat lelaki romantik terus suka lelaki romantik..Aku minat tengok watak yang dia pegang dalam drama Nora Elena..Gila romantik..Caring..Ishh!! Gagah lagi..tiap-tiap malam aku harap dapat mimpi dia mengembara ke alam fantasi dengan aku..tapi tak dapat..geramnya!! bila aku tengok dia ja berlakon dalam drama Nora Elena tu..berhari-hari aku akan teringat keromantikan dia tu..Ayoyo..gilalah!! Kelmarin aku tengok filem Ombak Rindu..tengok ja dia pegang watak Hariz tu...malam semalam terus harap dia muncul dalam mimpi aku..memang betoi..aku mimpi aku jadi macam Izzah tapi tah macam mana Incik Bachok la jadi Harizz...kecewanya..hahhahahhaha..Aaron...untung la bini hang.dapat kahwin ngan hang!! Suka!!! Argghhh!! Aku tak dapat kawal perasaan aku terhadap Aaron dah ni..Aku punya jantung bila tengok gambaq or drama lakonan dia..berdegup kencang laju gila...400km/jam..trcabut enjin..hahahhahahha....





1. Remy Ishak





Walaupun Aaron Aziz telah buat aku gila taksat...tapi nomboq satu jatuh jugak kepada Remy Ishak..hahahhaha..sebab apa?sebab aku suka lelaki berkulit gelap macam dia..hahahahha..Memang taste aku pada laki kulit gelap..apa hangpa nak kisah kan..tiap kali aku pi Keyell..aku harap aku dapat terserempak dengan dia..Tapi Alih-alih adik aku si Aloyah tu plak terserempak dengan dia dalam lif kat Kondo makcik aku duduk..dia siap tanya adik aku lagi nak naik tingkat berapa..dia nak tolong tekan butang lif tu..Arrgghhh!! Aku jeles gilalah!! sepatutnya aku yang ada kat tempat Aloyah tu..Wuuuuuuuu!!! Dan kadang-kadang aku rasa Incik Bachok macam Remy Ishak..(sila muntah sekarang) hahahaha..biaq la aku nak kata dia macam remy Ishak..boyfriend aku..bukan boyfriend hampa kan..hahahahahhaha..Tengok renungan dia kat gambaq ataih tu..Fulamak..buat jantung aku berdegup selaku 500km/jam...meletup la aku..hahahahhaha!!



Ok lah....nak pi meeting sat









OMBAK RINDU

Terbaik..tu ja aku nak bagitau..
Rasa nak pi tengok lagi..Tapi Incik Bachok tak bagi..
Waaaaa!!

Selasa, November 29, 2011

DAH SEMINGGU LEPAS

Amboiihhh...Punya la bizi dengan life sebagai seorang pekerja..bizi dengan life sebagai seorang anak..(..yang kadang-kadang hampeh..kikiki)..bizi sebagai seorang kakak (..yang mangkok gak kadang-kadang) last-last aku lupa ulangtahun percintaan(ayat tak boleh blah gila..hahaha) aku dengan Incik Bachok yang ketiga tahun..Sumpah aku lupa dan aku rasa Incik Bachok pun sama lupa jugak..tambah dia langsung tak amik tau kan..Aku sedaq pun pagi tadi ja..bila aku buka ja blog ni..tengok-tengok dah tertulis kat tepi tu..3 year..1 week and 2 day..Adoyai...dah satu minggu lebih tu..tiap-tiap tahun melepas..huhuhuhu...


Kadang-kadang macam tak percaya pulak hubungan aku dengan Incik Bachok boleh pi sampai sejauh ni..Yala..bermula dengan aku yang saja nak test kapel dengan orang yang muda dari aku,tak sangka pula berubah jadi seserius ni..Dan yang paling penting..InsyaAllah..24hb December akan datang lagi sebulan ni..Kami bakal ikat tali pertunangan..

Kalau nak iikutkan hubungan kami ni banyak dugaan yang tak terjangka sampai hampir-hampir aku putuih asa gila babi sampai tekad nak putus ja dengan dia..puas hati sikit kan..tapi bila dia teguh jugak nak teruskan hubungan kami dan sanggup tempuh sama-sama dugaan tu(yang tak boleh dicerita..menyentuh sensiviti kekeluargaan..hahahahhaha)..Mula-mulanya aku dah give up..Tapi bila dia bagi semangat..Aku yang jatuh rebah pun bangun balik dengan huluran tangan dia.Cewaahhh!! hahahhahahahah...Dan Akhirnya..Alhamdullilah...Kekal sampai la..


Sepanjang kami berkapel..macam-macam yang kami lalui..dari dugaan yang aku cerita tadi sampai la kes yang sebesar zarah.Walaupun kami berdua ni dari negara yang sama..tapi cabaran dia tetap ada macam orang kita dok kahwin dengan orang luaq negara sana noh..Walaupun kami sama-sama berdarah melayu(zamanla mana da melayu tulen dah) tapi cara hidup dan budaya kami berbeza gila la...Sebab seorang dari utara,seorang lagi dari pantai timur..Dari segi cara bercakap,makanan,cara hidup gila punya beza la...Ingat senang ka nak bercakap antara satu sama lain bila srang cakap utara..sorang cakap pantai timur..Mula-mula tu susah jugak..last-last cara paling mudah kami cakap keyell..hahahahahahahhaha..

Lepaih tu dari segi perangai..memang beza gila..kalau aku ni cakap banyak..Incik Bachok pulak diam ja..Kalau masa kami mula-mula kenal dulu lagi la dasyat...rasa macam aku bersembang sorang-sorang.Masa tu,aku rasa macam Incik Bachok tak boleh masuk dengan family aku..adik-adik aku terutamanya..Nampak macam dia terasing..Tapi la ni..Dia rapat dengan adik-adik aku..Dah pandai melawak plak tu..hahhahaha...

Nasib baik la dari segi pemakanan Incik Bachok boleh In dengan masakan Penang.Hang bagi la apa masakan pun..dia balun..hahahahaha..Aku pun boleh masuk jugak dengan masakan Kelantan..Yang utama sekali aku suka..ayam percik dengan cabai solok..Tapi Incik Bachok cakap dia panggil lada solok..Ahh!! mana-mana pun takpa la..janji spesis sama..hahahhaha..

Kalau bergaduh ni nak habaq mai boleh kata tiap-tiap hari..Ada ja tak kena sebabnya bukan apa pun..Salah paham ja..Yala..bila cara cakap lain-lain..jadi masing-masing paham kot lain..Mula la nak gaduh kan..Tapi gaduh tak lama..lima minit lepaih berlawan cakap..baik semula..aku minta maaf kat dia..dia minta maaf kat aku..Setel la..Lagi satu punca kami gaduh sebab ego..Masing-masing nak menang..tak mau kalah..Ni kalau masuk lawan gusti ni baguih ni..hahhaha..


Tu la..pejam celik-pejam celik dah 3 tahun..Sampai hari ahad lepas..Incik Bachok ada tanya aku masa aku lepak kat tepi pantai depan QueenBay..

"Kita nak kahwin dah ka noh?"


Hahahahhaha..Dia pun macam tak percaya..IsyaAllah..kalau ada jodoh..apa pun boleh..hikhikhik..


P/S : aLA....Gambar terbaru lupa nak masuk daam laptop plak..kalau tak leh taruk kat sini..huhuhuhuhuhu...

Sabtu, November 19, 2011

MENINGGAL!!!

Kelmarin..masa aku tengah dok undur keta keluar dari parking nak ke Seberang Jaya ada kerja bos aku si Doreamon tu bagi ak kena setel cepat-cepat.Bos aku ni semua nak aku buat cepat-cepat dan pantas..apa dia ingat aku ada power macam Superman?Tengah dok undur baik punya tiba-tiba ja ada dua orang pakcik yang kerja sekali dengan aku tiba-tiba berlari-lari anak sambil angkat tangan..nak tahan aku dari terus bergerak la..Dua pakcik tu,sorang nama Mail,sorang lagi nama Dollah Siam(nama panggilan).Sebab apa orang panggil dia Dollah Siam?sebab bini dia,dia import dari Chiang Mai..ni cerita zaman 80an..aku pun tak lahir lagi..abah aku mybe tau kot kisah macam mana dia boleh import bini jauh dari sana..huuu!


Aku tengok muka si Dollah siam ni punya la panik..panik gila babi punya la..aku pun turunkan la cermin kereta aku(kereta company)..

"Satt!! Sat!!" Dollah Siam jerit kat aku sambil berlari mai..time tu aku tengok dia punya larian sama macam dia berjalan ja..Yala..dah tua...lari pun macam tak lari ja aku tengok..Aku ushar Mail kat belakang dia..muka macam penat gila babi..berpeluh..nampak macam semput..muka merah..Aku syak Mail kena serangan jantung pa..Mail kan ada penyakit tiga serangkai...4 kot..paru-paru berair,kencing manis,darah tinggi ngan jantung..Setahun berapa kali Mail masuk hospital..Dia punya sebab pelbagai la..sat kencing manis..sat jantung..sat darah tinggi..pendek kata macam-macam ada..

"Awat pakcik??!!!"Aku soal panik.Aku soal jugak la..walaupun aku syak mesti Dollah Siam nak aku tolong bawa Mail pI Hospital KPJ..Kami kan kalau masuk hospital swasta free ja..company tanggung..hahahahahahahahaha...

"Pakcik Brahim hang eksiden noh..." Mail jawab tanya aku..Lerrr..aku ingatkan Mail yang sakit.Rupanya orang lain..Dok buat teruk boleh...

"Larr..dia eksiden?bila?kat mana?dok hospital mana?wad brapa?"Aku tanya depa lagi..

"Ni bukan masuk hospital dah ni..ni dah meninggal ni..."Dollah Siam jawab plak dengan suara kuat..Dia punya kuat suara tu sampai pakgud dengaq..orang yang dok lepak kat koridor tingkat 2 dengar..kat koridor tingkat 3 dengaq..Dan secara tiba-tiba orang jadi ramai mai kat kami..amboiihh..magik sungguh..tadi rasa macam kami 3 orang ja ada kat parking ni..

"Bila meninggal?"

"Meninggal mana?"

"Berlanggaq dengan apa?"

"Bila nak kebumi..?"


Macam-macam aik soalan depa semua pakat-pakat tanya..aku tengok Mail sampai semput nak jawab..Aku takut satgi Mail plak yang masuk hospital kot..


"Aku taktau..yang aku tau dia eksiden kat Tanjung Malim..aku pun dapat mesej dari sapa taktau kata dia meninggal..Ni Mira ..hang pi bagitau Rosdi cepat kata Brahim meninggal..aku nak contact family dia aku taktau nombot..Rosdi bos dia..mesti Rosdi ada nombot family dia jugak.."

Aku pun apa lagi..bila semua pakat-pakat suh aku pi bagitau Encik Rosdi bos Brahim..aku pun pi la berlari ke opis Rosdi yang memang seopis dengan aku pun..time tu aku rasa larian aku laju gila..penat pun tarak..emergency punya kes..segalanya jadi magik sat..sambil aku berlari tu aku teringat balik..baru ja semalam Brahim sembang ngan aku kat Pantri..dia cerita dia tak sabaq nak pencen lagi sebulan,baru ja hari isnin lalu aku nampak dia naik kereta dengan Incik Rosdi pi makan kat Machang Bubok.Rabu lepas aku nampak dia sembang gelak sakan dengan kawan-kawan opis yang lain..Aku teringat jugak macam mana dia jadi penyelamat aku bila aku terlewat mai opis..dia tolong punch card untuk aku walaupun aku tak minta tolong punch pun..Macam mana dia tolong orang lain sama bila orang lain susah..Brahim duit banyak..anak sorang ja..tu pun dah kawin..kat mana lagi dia nak salurkan duit dia..betoi dak..?


Sampai ja kat opis..aku tanya orang kat opis mana Incik Rosdi sebab aku tengok dia takdak kat meja dia..Depa semua pun nampak suspen ja tengok aku dengan muka serius macam nak gaduh dok cari Incik Rosdi..

"Awat Mira?"Mak Asyraf tanya..Asyraf yang meja seblah mak dia pun pandang aku dengan muka suspen jugak..yang lain-lain pun sama jugak tengok aku..ada jugak yang tak tengok aku..


"Pakcik Brahim meninggal..Brahim Rosdi.."Aku tambah nama Incik Rosdi kat blakang tu bukan apa..bagi mengelak depa tanya ...Brahim mana?.. mesti soalan tu keluaq punya la..baik aku bagitau nama bos dia..supaya teruih depa tau..tu la Brahim yang aku maksud kan..orang nama Brahim banyak kat company ni..nama pun pakcik-pakcik..nama tu galamer la untuk golongan pakcik-pakcik kan..huuu!

Opis apa lagi..kecoh..ada yang tak percaya..ada yang buat muka sedih..ada yang pi berlari kat parking cari Mail dengan Dollah Siam..aku pun dengan Mak Asyraf pi balik kat parking..
Kat parking semua pakat dok tanya-tanya pasal Brahim..berita sat ja tersebaq satu opis BM ni..Ada seratus lebih staff kat sini..semua pakat tau..


"Aku tak dapat lagi nombot family dia ni..sapa ada bagi la.."Mail dari tadi tak abis-abis dok cari nombor fon familiy Brahim..

"Haa...mira ada nombor fon Pakcik Brahim..sat nak try kol..kot-kot famil dia jawab ka..."Aku pun cepat-cepat la cari nombor telefon dia lepaih tu teruih call..time tu aku dengaq ada yang cakap ..

"Kami pun ada nombot dia..."

Eleh..kalo ada awat tak call kan..sip duit..
Tak lama aku call tu panggilan di jawab..Suara laki..jawab..aku kenai sora tu..

"Pakcik Brahim ka ni?"aku tanya..sambil buka loud speaker..

"Haaa...pakcik la ni.."masa tu ada yang buat muka takut...

"Pakcik ada kat mana?"aku tanya..

"Baru balik dari kubuq.."masa tu semua nganga mulut..aku pun seram ah..teruih bagi telefon kat Mail..Mail yang takmau cakap pun amik jugak..

"Brahim..hang tak meningal kan?" soalan Mail buat aku nak tegelak pun ada..tapi semua buat muka serius..aku pun tahan gelak..ada ka patut tanya macam tu..

"Mana ada..anak menakan(saudara) aku yang meninggal...eksiden kat Tanjung Malim..Ni baru balik dari kebumi la ni..mai mana plak aku meninggal..aku dah bagi mesej kan kat hang..."Jwab Brahim sungguh-sungguh.

"Aku minta maaf..aku ingat hang meningal..hihihihi.."Lepaih gelak..Mail pun matikan talian..Sambil sengih dia pandang kami semua..

"Mai sini hanset hang..nak tengok mesej dia.."Ada sorang pakcik dengan muka bengang minta fon Mail..Mail pun bagi..pakat-pakat baca..nombot yang Brahim hantaq sms tu nombot lain..bukan nombot dia..kami baca..

Mail..Brahim ni,anak sedra meninggal kat Tanjung Malim..Eksiden..


Chaissh..rupanya Mail lupa bawa spek mata dia...sebab tu dia tak berapa nampak tulisan sms tu..dia nampak macam ditulis Brahim yang meninggal kat Tanjung Malim..Dah tu bila kol balik nombot tu..tutup plak..mau Mail tak panik..
Lawak la kalo kerja dengan golongan tua ni.macam-macam hal..hahahahhahaha..

Aiyyooh..petang kelmarin memang gempaq gila..buat gegaq boleh pakcik-pakcik ni..Adoyaiiii!!

Khamis, November 17, 2011

STOP MENULIS

Buat masa la ni..aku nak stop menulis sat..
nak tumpu kat kerja-kerja aku ni..serabut la...banyak..tak habis-habis..
Adoiii...bila la dapat jadi penulis profesional ni?
hahahhahahhahahahahahhahahahahhahhahahahahahahaha....

Selasa, November 15, 2011

HANTARAN 10 RIBU..BUKAN SEBAB MATA DUITAN

Dulu..mybe 10 tahun yang lalu..atau 5 tahun yang lalu..Kalau ibu bapa letak hantaran 10 ribu untuk anak mereka..mesti orang cakap..gila mahal..mak pak mata duitan..tak berhati perut..akai tak cukup..sengaja minta sebanyak tu sebab tu cara paling halus nak tolak pinangan..macam-macam lagi la..dan aku sebagai orang perempuan pun rasa macam tak patut la..apa kejadahnya sampai 10 ribu..Kalau takat 5 6 ribu tu..kira boleh tahan dan patut la..




Lepaih tu...tahu demi tahun..harga hantaran makin berganda..makin naik..7 ribu..8 ribu..9 ribu..mula-mula ramai yang pertikai jugak..dia punya tuduhan sama jugak...Dan sekarang..10 ribu adalah harga hantaran paling ramai orang minta plak..patutkah?




Yala..sebagai anak..takkan la hantaran 10 ribu tu kita nak bolot semua kat kita..paling kurang..kita akan beri sikit kepada mak bapak kita untuk buat kenduri..

Dan tak payah nak hipokrit sangat la kalau kata nak buat kenduri simple2 nak jimat dan takmau bazir duit tu semua....tak payah bersanding la..tak payah buat itu la,ini la....ini la..pirah!! kita kahwin sekali seumur hidup ja bai...(isyaAllah..) pikir la sikit..




Bia aku cerita patut ka tak patut hantaran antara 8ribu hingga 10ribu adalah patut pada masa sekarang tanpa pikir kelulusan anak..tanpa pikir pekerjaan anak..tapi pikir atas faktor ekonomi semasa...ni pandangan aku la..kalau tak setuju hampa punya pasai...






1.Kalau dulu..makan-makan kenduri yang masak orang kampung..atau bahasa paling mudah..pakatan kampung..Segala-galanya dibuat oleh orang kampung tanpa caj satu sen pun..dari potong bawang,sembelih lembu..mahupun masak..Tapi sekarang..kebanyakkan tempat..takdak dah pakatan-pakatan ni..budaya tu makin lama makin pupus plak..Kebanyyakn orang dah mula pakai katering..senang,mudah..tak payah buat kerja bayak..rumah pun tak berselerak..tapi cuba pikir..katering caj harga sekepala berapa untuk makan?harga paling murah katering caj untuk sekepala ialah RM8.50..Jika jemputannya ialah 1000..sudah RM8500....



Tak payah dok buat pmikiran pendek la dok kata..


"Eh..apasal mahal sangat katering??!!"



Soalan macam tak pernah pi market beli ikan kan..kalau ikutkan harga sekilo daging lembu RM23 SAHAJA..Sekilo tu..kalau masak untuk satu family aku 6 orang bukan cukup tu..ni kan plak seribu jemputan..lu pikir la sendiri..malas aku nak pikir berapa kilo daging untuk 1000 orang..aku bukan orang katering kan..

Lepaih tu sekilo harga ayam R,8.20..Hampa cuba pikiaq plak berapa puluh ekoq ayam nak kena beli untuk 1000 orang..belum kira harga bawang lagi..setakat ni harga bawang putih paling mahal..rm18.00 sekilo..bawang besaq..bawang merah..rempah ratus..cabai..cabai kering..Beras lagi..gula..garam..


Takkan nak jamu tetamu makan ikan kering..?ikan kering pun mahal sekarang ni..orang susah pun takut nak makan ikan kering..macam mana la suri rumah tak tension sekarang ni..nak minta duit dapur lebih pun tak sanggup kat laki masing-masing..tapi kena minta jugak..inikan dilema pengantin perempuan dan ibubapa beliau kan..





Harga sekilo daging lembu ikut pasaran Penang RM23.00





Harga sekilo ayam ikut pasaran Penang RM8.20







2.Tu aku baru kira untuk katering..belum aku kira sewa kenopi lagi..







Saiz Canopy yang selalu orang guna..








Cuba tengok sain canopy kat ataih..kalau jemputan 1000 orang..satu canopy ni mana cukup..500 orang pun belum tentu muat..Kurang-kurang kena 4 atau 5 buah canopy..kita menjemput orang makan kenduri dirumah kita bukan setakat nak jamu mereka makanan yang sedap untuk raikan perkahwinan kita..tapi keselesaan jugak penting..supaya menhargai tetamu yang sama-sama meraikan hari bahagia kita..betul dak?satu canopy ni..aku dah telefon ok..rm200..kalau 5 buah berapa?RM1000..Tapi biasala dalam bisnes kan..boleh minta kurang..tapi berapa sangat kita boleh dapat sebuh?Rm180 atau rm170..huhuhuhuhu...






3.Kad kahwin plak kita masuk cerita..hahahhaha..Sebenarnya aku kurang setuju dengan sesetengah orang yang berhabis duit dengan buat kad kahwin yang kadang-kadang sekeping sampai 5 6 ringgit..kad ni..sat ja..lepaih kenduri orang campak ja dalam tong sampah..tak pun buat tulis nombor telefon ka..tulis bnda-benda yang penting ka..kalau kad tebal..buat lapik apa-apa ka..bukankah itu satu pembaziran..buat kad yang murah-mudah dah la..yang dapat tulis jemputan kita..alamat rumah kita dengan peta rumah..tu ja..tak payah la sampai liplap bagai..tapi kalau murah tu..jangan la sampai buat sendiri...Ok la..kita kira sekeping rm0.25..kalau 1000 jemputan harganya ialah RM2.50..Ok la tu..jimat di situ yerr kawan2..kad kawin adalah perkara paling kita boleh jimat sekali..




4.Kalau kahwin mesti nak bersanding kan..kalau taknak pelamin bosau-bosau pelamin kecik pun jadi la..janji ada pelamin kan..tak pun makan beradap semua tu kan..orang arab pun buat benda alah ni semua jangan dok kata melayu saja over gila babi nah..orang cakap nak kawin ni kena bajet..ni nak bajet gila babi la ni..sapa kata nak membazir tang pelamin,meja makan suma tu kan..kalau boleh semua orang nak harga yang murah gila babi..tapi murah gila babi pun harga tetap beribu..betoi dak?haaaaaaaaaaaa.......Aiyoh....ok2..tang bilik pengantin kita buat sendiri la..tak payah nak sewa..rugi bai..kalau hang pi sewa rm300 untuk bilik pengantin pastu barang-barang dalam tu depa akan ambik balik..better beli sendiri cadar dan semua barang tu kan..sampai mati boleh pakai..


1.Set Pelamin - RM1400 (ni aku tengok yang diskaun punya)

2.Set Makan Beradab - RM450 (Ni aku tengok yang diskaun punya)




Aku malaih nak tulis dah aihhh..takdak mood nak tulis..tension gila babi nih!!!

Khamis, November 10, 2011

AKU DAN DIRIMU KANCIL LUA TUJUH LUA LUA

Aku start pakai kereta kancil MIRA aku masa aku study kat Politeknik Kulim.Time tu,aku tak ingat Semester brapa abah aku beli kat aku..Yang aku ingat abah beli kat aku untuk mudahkan aku pi berulang alik dari rumah aku kat Penang ni,ke Ploliteknik Kulim yang terletak kat Kedah setiap hari.





MIRA aku ni memang hensem gila nak habaq mai..dah la hensem..tak cover cun pun..macam tuan dia..hahahhahha..kalau kereta lain mekap sana sini..MIRA aku relax ja..just tukaq enjin kasi laju..tukaq seat dia..tukaq segala spare part dia ke spare part MIRA..Segalanya aku buat untuk dia..buat aku sayang gila kat dia..dah berapa kali aku berlanggor dengan kereta,dengan motor,langgar pakcik naik basikal mahupun buntut lori..kereta aku steady ja..just calar balar dengan bumper jatuh ja..nak remuk teruk tidak sekali-kali..kalau kancil biasa tatau la kan..jadi macam mana kalau eksiden banyak kali..hahhahahaha..

Dah berapa tahun dah aku susah senang sama-sama dengan dia..Dating dengan Incik Bachok masa first time dia mai Penang nak jumpa aku pun dengan MIRA ni la..last-last semalam..dalam masa sekelip mata.. MIRA aku remuk gila babi gara-gara terbabas dalam longkang besaq..atau mybe sungai kecik kot..huuuuuu!! siap terpacak lagi dalam longkang tu..nasib baik enjin terpacak kat atas nokss..kalau terpacak ke bawah..masuk air..meraung tak berlagu la aku ni..

Cian jugak kat adik aku Si Mirul ni..sebab dia yang bawa kereta aku..kunci kereta dia,aku terbawa sekali pi ke Kelantan,so dia pun pi kerja naik kereta aku..tup-tup eksiden...
Tapi aku tak marah Mirul pun..benda nak jadi..nak buat amacam mana kan..Dia sendiri pun tak sedar macam mana leh jadi macam tu..sebab masa kejadian berlaku,tiba-tiba pandangan dia gelap..sedaq-sedaq dah ada dalam longkang tu,siap ada orang tolong tarik dia kuaq dari MIRA aku lagi..Apa yang aku dengaq la..kawasan tu berapa kali dah eksiden sampai terjunam dalam longkang besaq tu..kes paling baru sebelum Mirul..Dua beradik mati serta merta kat situ jugak..Issshhh!! Alhamdullilah la adik aku yang selalu lawan bertumbuk dengan aku ni selamat..huhuhuhu...

Bila tengok keadaan keta aku ni..Rasa macam nak beli kereta baru ja...Tapi aku sayang gila ngan MIRA aku..gila punya sayang sampai aku tension menangis terkenangkan nsib dia kat bengkel tu..huuuuu!!

HARU BIRU

Ni bukan haru biru filem yang Que Haidar dengan Dynas berlakon tu..Ni Haru Biru kat opis aku.
Opis aku ni makin lama makin haru biru sampai aku pun naik serabut,sampai aku takdak mood nak menulis..Bukan ketandusan idea ka hapa ka..Tapi takdak mood.Tekanan dari bos...Tekanan dari bos..dan tekanan dari bos..

Aku tengok bukan aku ja tekanan gila babi macam ni..Satu opis aku tengok macam tekanan..
Huh!!

Macam-macam jadi..hal cuti pun boleh kasi orang tension ka?Ingat kan benda ni dah habis..dah setel..tapi tak habis lagi rupanya...
Aduhainye pun.....!!

Takpala...janji cuti aku lepas..Muahahahhahaahhahha!!






Peace Yo..Suka noh dapat cuti..aku pun suka..Heeee!!

Khamis, November 03, 2011

TAK DAPAT CUTI

Sehari sebelum raya kena mai kerja..
Raya hari ahad pun kemungkinan kena mai..
Isnin pun aku kena mai kerja..takkan aku nak cuti selasa dengan rabu tak dapat kot??/
Tension gila babi nih!!!

Rabu, November 02, 2011

TENSION

Bila Incik bachok tension..aku pun tension sama..
walaupun dia suruh aku tak payah tension macam dia.Tapi aku rasa tak boleh..tertension jugakk...huhuhuhu...

Incik Bachok..
plezz jangan tension..Abah cakap relax sudah..
Ok!!

Selasa, November 01, 2011

LAGU FEVERET : TAMALLY MAK (HINDI)

Lagu ni aku minat dengar sejak aku belajar kat Politeknik lagi..
Masa tu aku dok dengar dengan Roomate aku,Suhana..hahahhahha
Banyak jugak la lagu hindustan dalam PC dia dulu..
Wahhh..tetiba rindu kat roomate aku la..kan bagus masa dulu-dulu dapat diputar balik..
Banyak kenangan manis dengan dia dan yang lain-lain..huhuhuhu!!







ok bai..
hahhahah..apahal wat ayat ok bai plak ni..heee!!

Isnin, Oktober 31, 2011

GEMENTAR NAK JUMPA PARENT

Minggu depan..raya ketiga Aidil Adha,aku akan pi ke Kelantan.Time tu,abang kedua Incik Bachok akan berkawin la..time tu jugak first time aku akan jejak kaki kat rumah dia.
Dan ni la kali pertama aku akan jumpa family dia.
Sebelum ni,aku pernah jumpa kakak dan mama dia masa depa mai Penang untuk pi hari konvokesyen abang dia kat USM tahun lepas.Tapi yang ni tak sama dengan pi jumpa seluruh ahli keluarga dia secara direct kat rumah dia.

Ada jugak beberapa orang kawan aku yang nasihat aku supaya jaga sikit tingkah laku aku depan parent Incik Bachok.Yela kan..aku ni jenis kelam kabut..kang dok wat kelam kabut depan parent dia plak kan..dah tu cepat gelabah..loqlaq..cerodong..
Adoi..banyaknya kekurangan aku..Tak pernah aku rasa takut macam ni..
Waaaaa!!

Nasib baik la family aku ikut sekali sebab dapat jemputan kan..hilang sikit rasa takut aku..huuu!!!

FILEM FEVERET : DEVIL (2010)

Walaupun filem-filem buatan M.Night Shyamalan selalu buat aku pening dok memikior apa kejadahnya jalan cerita buat aku kacau kepala otak gila babi tapi aku layan jugak la sebab aku kan suka filem angker-angker dan misteri ni kan..Kali ni aku nak cerita pasai satu filem buatan beliau walaupun dia bukanla tuan director untuk Filem bertajuk DEVIL ni..tapi sebagai screenplay..aku rasa macam dia plak tuan directornya kan..wakakkaka...























Filem ni mengisahkan 5 orang yang tak kenai antara satu sama lain tiba-tiba ja terperangkap dalam satu lif nomboq 6 dalam sebuah bangunan.Lima orang yang terperangkap tu ialah seorang abang guard yang baru start kerja kelmarin(dalam filem tu la..hahahahhaa),perempuan tua yang menjengkelkan,perempuan muda yang kaya,mekanik bermuka misteri dan seorang jurujual.








Abang guard yang baru start kerja kelmarin








Makcik yang menjengkelkan













Perempuan muda berlaki kaya













Mekanik bermuka misteri..












Jurujual













Kelima-lima orang ni yang nak pi ke tingkat yang berbeza tiba-tiba ja terperangkap dalam lif dimana lif depa yang tersangkut ni disedari oleh dua orang pakgud bahagian jaga CCTV.Dua orang pakgud ni,seorang pakgud tua yang mybe pencen kerejaan dan jugak pakgud muda berbangsa Mexico yang alim.Bila depa tengok lif 6 yang kelima-lima orang ni naiki tersangkut.Depa pun terus la pi hubungi juruteknik bangunan supaya pi tengok la keadaan lif tu kan..




Masa tengah tunggu juruteknik depa pi repair..tetiba ja pakgud mexico yang alim ni nampak benda pelik dalam lif tu..tapi bila pakgud tua tengok takdak pa plak..(biasa la tu adegan ni mana-mana filem seram pun ada kan..Tiba-tiba lif tu tergelap sat..bila menyala balik lampu,perempuan muda yang kaya tu cedera..So,dah ada orang yang cedera..jadi pakgud tu pun hubungi bang polis la..dua orang detektif yang kebetulan ada kat bangunan tu dok siasat kes orang jatuh dari bangunan yang sama..Depa dok misteri jugak..sama da orang tu bunuh diri,terjatuh ataupun ditolak..




Dari kiri : bro detektif,detektif mati bini(hero),pakguard tua dan pakguard Mexico yang alim





Dan bila kedua orang polis tu bersama dua orang pakgud tu dok dalam bilik CCTV tu..depa dapat lihat la kejadian misteri bilamana setiap kali lampu dalam lif tu terpadam ja..mesti salah seorang dari kelima orang tu mati..Syak salah seorang dari lima tu adalah penbunuh.Inspector tu pun siasat la latar belakang depa.Bila dia siasat punya siasat..baru dia dapat tau kesemua lima orang tu ada latar belakang yang buruk..Ada yang pernah bunuh orang,samseng,pernah tipu orang,pukul orang,mencuri..merompak..Tudia..nampak macam baik ja ketika-tiga ni..Rupanya jahat gila..



Jadi si polis ni mula cari motif kenapa depa nak bunuh antara satu sama lain sedangkan pakgud mexico yang alim tu pulak punya kepercayaan yang lain.Katanya mybe setan mahu hukum depa atas kesalah yang depa buat,sebab tu setan bunuh depa sorang-sorang supaya dapat masuk neraka sekali dengan dia..


Mula-mula polis tu tak percaya..bila dia dah lihat macam benda aneh jadi contohnya bomba dan penylamat takleh nak buka itu ini..dengan technician bangunan tu mati terjatuh masa nak selamatkan depa lagi dan last sekali bila salah seorang mayat tu bangun dirasuk setan..depan mata polis tu dengan yang lain..baru dia percaya cakap pakgud alim tu..


Tapi macam biasa la..mesti salah seorang dari 5 orang tu hidup punyala..hahahha..yang hidup last sekali mekanik tu la sebab last sekali dia mengaku dosa dia pernah langgar lari yang kebetulan bini polis tu..lepas dia mengaku dosa dan minta ampun daro tuhan dan redha kalau dia mati masuk neraka sebab apa yang dia buat dulu..last-last setan tak jadi bunuh dia..macam tu plak...huhuhuhu..


kat bawah ni ialah trailer filem DEVIL..






P/S: Sebab tu la aku cukup fobia naik last..Wah!!! pecah rahsia aku..tapi aku takut naik lif sorang-sorang bukan sejak tengok filem ni..dari kecik lagi..wakakkakaka..nampak relax..dalam hati..ayoyoyo...!


DUIT GAJI

Baru 31hb..duit gaji dah susut banyak gila babi..
Tu la akibatnya kalo gaji masuk awal sangat..
Waaaaaaaa!!!!

Ahad, Oktober 30, 2011

BADAN MACAM SHELTOX

Tadi Aloyah ada bagitau kami satu family..Orang yang selalu pi gym kat depan kedai sana nohh dok ngorat dia..hahhahaha..

"Badan macam Sheltox..ada hati nak ngorat..Eiii..geli"


Badan macam Sheltox?Mula-mula aku blur gak..Badan macam Sheltox tu macam mana?takkan badan abang tu panjang macam botol penyembuq Sheltox tu kan..bila aku pikiaq balik..baru aku ingat iklan Sheltox..hahhahaahaa..bengong betoi la..hahhaha..





Rupanya brother yang baju biru putih tu ka yang Aloyah maksudkan..hahhaahhaha..
Tak boleh blah betoi la..

MCDONALD FREE

Dua hari lepas..28hb..ada report pasai internet problem kat McDonald Jusco Perda.So,tengahari tadi aku dengan abang Syed pi la check tengok kat sana kan..Sekali takdak apa masalah internet pun..Tah mamat mana pi buat report taktau la..padahal pihak McDonald tak buat report pun..line ok..WIFI pun ok...Ayoyo..apa ni..Penat ja pi tau..Kesian jugak tengok abang Syed sampai memanjat-manjat haa...

Tapi yang bestnya..masa nak balik..kami dapat makan free..hahhahaahhahahaha....Ayaq free..makanan free..dari McDonald la..tima kasih la kat akak tu kan..Penyelia kot..suka-suka..hahahha..Tu yang best kerja repair internet telefon ni..selain dapat makian dari pelanggan..ada jugak pelanggan yang hargai orang yang repair internet telefon macam kami ni..hahahahhahahahah..Macamm la aku rajin sangat keluaq kan..nak reconfigure modem pun terketaq-ketaq lagi..wakkkakakakkakaka!!

Sabtu, Oktober 29, 2011

LAGU FEVERET : RIBAIBARU- MAYUMI ITSUWA

Gila lagu ni lag lama..tapi aku minat dengar..wakakkka..
Lagu ni zaman mak ngan abah aku muda-muda dulu ni..kikiki..
















Japanese : Ribaibaru



Furishikiru ame no naka o
Ashibaya ni toori sugita
Natsu no hi no inazuma no you ni
hakanaku kieta futari no http://lyricstranslate.com koi
Aaaaahhhh...
Are hodo hageshiku moeta
Kokoro ga ima wa hai iro no ribaibaru
Aaaaahhhh...
Kurikaesu dake no omoide wa
yomigaeranu kako no monogatari
Yukizuri no hito naraba
Wasuraremo suru keredo
Namida gumu rasuto shin dewa
Ai no fukasa ni kizuite ita
Aaaaahhhh...
Arehodo yasashikatta anata no
Omokage ga ima wa aozametari ribaribaru
Aaaaahhhh....
Kurikaesu dake no omoide wa
Asu wo shiranu kako no monogatari
Aaaaahhhh...
Are hodo hageshiku moeta
Kokoro ga ima wa hai iro no ribaibaru
Aaaaahhhh...
Kurikaesu dake no omoide wa
Asu wo shiranu kako no monogatari
Aaaaahhhh...
Are hodo hageshiku moeta
Kokoro ga ima wa hai iro no ribaibaru
Aaaaahhhh....
Kurikaesu dake no omoide wa
Asu wo shiranu kako no monogatari




English : Revival


In the downpouring rain
Quick-footed down the street
The shape of the summer day lightning
Our love disappearing, dying
Aaaaahhhh...
That severe extent blazing up
Now my heart worships the love revival
Aaaaahhhh...
If the passing person
Reads the legend of the past
Then repeat only those memories
But to forget too
Moved to tears in the last scene
The depth of love pulled along
Aaaaahhhh...
That tender extent of yours
The revival of the image now turning pale
Aaaaahhhh....
Then repeat only those memories
The past of tomorrow, the legend of the mysterious lights
Aaaaahhhh...
That severe extent blazing up
Now my heart worships the love revival
Aaaaahhhh...
Then repeat only those memories
The past of tomorrow, the legend of the mysterious lights
Aaaaahhhh...
That severe extent blazing up
Now my heart worships the love revival
Aaaaahhhh....
Repeat only my memories
The past of tomorrow, the legend of the mysterious lights



Tudia..Siap translate lagi tuhh..hahaa..

JAMPI

Baru ja jumpa Incik Bachok tengahari tadi makan sekali bersama-sama..
Ni teringat balik nak jumpa lagi..
Agaknya aku kena jampi dengan dia kot..
hahahahahaaahahaha..

REHAT DAN CUKUP MAKAN

Aku baru ja masuk opis lepaih keluar makan dengan Incik Bachok.Dia belanja aku makan Burger Grill nala punya besaq..hahahahha..
Sebenarnya..walaupun dia selalu ejek aku..

"Eiii..badan sayang makin besaq.."


"Eii..gemuk sayang sekarang ni.."


"Eiii..nanti bertunang baju tunang sayang pakai tak padan pa.."


Tapi dia still juga jamu aku makan sedap-sedap..Makan banyak-banyak..Macam-macam dia kasi aku makan..Belum masuk makan Aiskrim lagi..Camna la badan aku tak makin gemuk..hahahahhahaha...
Aku rasa aku nak kena buat kerja luar banyak sikit kot..hahahhaha

INCIK BACHOK DAH MENGAMUK

Sebenarnya..ada seorang lelaki yang kerja satu tempat dengan aku yang pada pandangan aku la..tak tau la kot-kot aku perasan ka hapa ka kan..selalu tegur aku..tapi cara dia teguq aku tu agak lain macam..Tak macam lelaki lain teguq aku..cara dia pandang aku apa semua..Rasa macam dia suka kat aku la..

Tapi oleh sebab aku ni tak lawa..aku rasa aku patut la buang anggapan aku pada dia yang dia suka kat aku..Sehingga la masa Deepavali lepas..time tu aku tengah kerja.Tengah buat kerja,aku terima la satu mesej.Jadi aku tanya ni siapa la kan..rupanya lelaki tu...Aku pun heran la mana dia dapat nombor aku kan..Kalau kat opis aku ni..Hanya dua ja anak teruna yang ada nombor hanset aku..Yazid dengan Asyraf..Oh lupa..Lan adik Kak Ain pun ada..untung kak Ain ngan Lan..kerja satu tempat walaupun lain-lain bos..hohoho..Eh,ada lagi anak teruna yang ada no fon aku..Fairus,Zohri dengan Abu Haniffah..depa satu bos dengan aku..jadi ok la kalau depa ada atas urusan kerja..Haa..Zaim kat tingkat tiga pun ada nombor aku..sebab dia satu kepala dengan aku kan gila-gila..Tapi lelaki ni bukan saja tak satu bos..department dia pun aku tak pernah masuk..Dah tu..kawan-kawan kat depatment dia langsung aku tak pernah cakap walaupun ada perempuan..sebab depa ni bagi aku berlagak sikit la..Jadi macam mana laki ni boleh tau nombor aku..?Misteri..

Mula-mula dia tanya aku dok buat kerja ka..Aku jawab ya jela..Lepas tu dia last-last dia ajak aku pi dating...So aku balas hahahahahaha saja kat dia..sebab aku rasa agak lawak..Lepaih tu dia hantar mesej lagi kat aku..tapi aku tak balas pun..malas la...Lagi aku rasa agak kurang sesuai la...Bila lima enam mesej dia aku tak balas..dia stop mesej aku.

Kelmarin,Incik Bachok datang makan kat rumah aku dengan family aku.Masa dia dok sembang-sembang tu,dia dan jugak la check hanset aku..huahuahuahuahua..dan..jeng..jeng..jeng..!
Dia baca la mesej tu..Memang aku dah mula takut la sebab muka dia dah berubah gila..Berubah jadi mendung dah..tunggu nak kilat dah tu..Aku memang tau dah..Incik Bachok kalau mengamuk..Habis la...

Dia amik nombor fon laki tu dan mesej..Masa dia dok makan nasi dengan aku berdua pun pun dia mesej lagi..Aku dia tu walaupun nampak relax ja..tapi aku tau la dalam hati dia mengelodak gila tu..cuma sebab dia ada kat rumah aku ja dia tahan buat relax..

Last-last bila dia balik ja..dia cakap telefon dengan aku..Duummmm!!
Marah sakan arrr..hahahhahaha...

Dia cakap dia tak marah dengan aku.Cuma dia geram dengan lelaki tu yang main loyar buruk dengan dia dan siap cabar dia lagi.Dia cakap lelaki tu bagitau dia yang dia mesej dengan aku tu time kerja..nanti dia akan mesej dengan aku time habis kerja plak..Tu ja dia bagitau aku..lain-lain mesej yang laki tu hantaq kat dia..dia takmau bagitau..Yang tak bestnya,lelaki tu siap ajak berjumpa kat luaq lagi tu..Adooiiii!!.Apa ni..aku rasa semak otak la..Incik Bachok ni dah la panas baran,..Satgi kalau laki tu ada cakap bagi dia sakit hati satgi boleh bergaduh bertumbuk ni..

Incik Bacok ada jugak bagi amaran kat aku supaya jagan layan mamat ni..senyum kat dia pun jangan..kalau tak dia akan mengamuk lagi dasyat..Ok la..aku takmau benda camni di perbesaqkan..aku ikut la...

Sekarang ni aku jadi serabut gila sebab Incik Bachok langsung tak bagitau bila depa nak jumpa..tang mana depa nak jumpa..untuk apa depa nak berjumpa?Takkan pasai aku pun nak gaduh kot?Aku bukan puteri raja..Fasha Sandha ka nak gaduh-gaduh demi aku kan,..aku perempuan biasa ja pun..

Isshhhhh..aku semak otak dah ni!!!

HARI INI DAN ESOK

Hari ni aku kerja
Esok pun aku kerja..
Indahnya dunia sebab hari-hari aku kerja...
Request by BOS!!


Puiiiii!

Rabu, Oktober 26, 2011

LAGU ORANG ANGAU MACAM AKU

Agak hairan jugak la sebab setelah sekian lama aku still angau lagi sama Incik Bachok.Aku ingatkan masa baru kapel ja akan angau..ni dah lama kapel pun dok still angau memang parah tahap cipan la...ahahahahahaha..


So,lagu paling sesuai untuk orang yang angau tahap ICU macam aku ni adalah lagu ini..
Heeeeee!!





Ho Gaya Hai Tujhko



--FEMALE--
Na jaane mere dil ko kya ho gaya

I don't know what happened to my heart

Abhi to yahin tha, abhi kho gaya

It was just here, now it is lost


--MALE--
(Na jaane mere dil ko kya ho gaya

I don't know what happened to my heart

Abhi to yahin tha, abhi kho gaya) - 2

It was just here, now it is lost


--FEMALE--
(Ho gaya hai tujhko to pyaar sajna

You have fallen in love, sweetheart

Laakh kar le tu inkaar sajna) - 2

You can deny it a hundred thousand times, sweetheart

Dildaar sajna, hai yeh pyaar sajna

Darling sweetheart, this is love, sweetheart

Aah aah aah aah, aah aah aah, aah aah aah

--MALE--
Ho gaya hai tujkho to pyaar sajna

You have fallen in love, sweetheart

Laakh kar le tu inkaar sajna

You can deny it a hundred thousand times, sweetheart

Dildaar sajna, hai yeh pyaar sajna

Darling sweetheart, this is love, sweetheart


Dekha na tune mudke bhi peeche

You didn't even turn and look back

Kuch der to main ruka tha

I stopped for a little while


--FEMALE--
Jab dil ne tujhko rokna chaaha

When my heart wanted to stop you

Door tu jaa chuka tha

You had gone far away


--MALE--
Hua kya

What happened?


--FEMALE--
Na jaana

I don't know


--MALE--
Yeh dil kyoon

Why is this heart


--FEMALE--
Deewana

Mad?


--MALE--
Ho gaya hai tujkho to pyaar sajna

You have fallen in love, sweetheart

Laakh kar le tu inkaar sajna

You can deny it a hundred thousand times, sweetheart


--FEMALE--
Ho gaya hai tujkho to pyaar sajna

You have fallen in love, sweetheart

Laakh kar le tu inkaar sajna

You can deny it a hundred thousand times, sweetheart

Dildaar sajna, hai yeh pyaar sajna

Darling sweetheart, this is love, sweetheart


--MALE--
Ae waqt ruk jaa, tham jaa, thaher jaa

Oh time, hold still, stop, wait

Waapas zara daud peeche

Run backward a little


--FEMALE--
Main chhod aayi khud ko jahan pe

I have left myself behind

Woh reh gaya mod peeche

Where he got left behind

Kahan main

Where am I


--MALE--
Kahan tu

Where are you


--FEMALE--
Yeh kaisa

What kind of


--MALE--
Hai jaadu

Magic is this


--FEMALE--
Arre ho gaya hai tujhko to pyaar sajna

You have fallen in love, sweetheart

Laakh kar le tu inkaar sajna

You can deny it a hundred thousand times, sweetheart


--MALE--
Ho gaya hai tujhko to pyaar sajna

You have fallen in love, sweetheart

Laakh kar le tu inkaar sajna

You can deny it a hundred thousand times, sweetheart

Dildaar sajna, hai yeh pyaar sajna

Darling sweetheart, this is love, sweetheart


--FEMALE--
Na jaane mere dil ko kya ho gaya

I don't know what happened to my heart

Abhi to yahin tha, abhi kho gaya, kho gaya

It was just here, now it is lost,lost..



Tudia..dengan maksud lirik aku kasi..hahahaha!!



Aku rasa better aku tidoq dah kot sebab esok aku nak bangun awal bertolak pi ke Taiping.Esok ada kursus kat sana plak..Adoyaiii!!

ISTIMEWA DEEPAVALI :BERMAIN MERCUN DAN KUIH SAMPRIT






Dulu..bila time raya Aidilfitri ja..mesti ada orang main meriam buluh..Dum Dam Dum Dam dok bunyi kat kampung aku..Kadang-kadang bunyi lain macam macam orang lempaq bom pun ada.Time tu..nak tidoq pun susah..Depa dok main sampai pukoi dua tiga pagi.Kadang-kadang tu berlawan plak dengan kampung seblah..Bunyi meriam sapa yang paling kuat.Tu belum yang main mercun bola la..mercun roket la...Memang kecoh sepanjang bulan Ramadhan.

Bila tahun baru cina plak..Lagi sakan depa main..Kan bermain mercun ni asalnya budaya orang cina.Tambah-tambah main mercun papan..Tanpa henti dia dok meletup selagi satu papan tu tak habis.Mercun=-mercun lain pun depa main jugak..Tambah-tambah bunga api yang dok menembak kat langit tu..Kadang-kadang rasa macam sambut merdeka pun ada.Tambah pulak kampung aku ada tokong cina kat hujung bendang sana..Bila malam Tahun baru ja..langit cerah sentiasa.Tah berapa juta la orang cina kat kampung aku berhabis kongsi beli bunga api tu.


Main mercun pada sepanjang bulan puasa dan masa tahun baru cina memang dah biasa la dalam budaya malaysia ni..Dari zaman aku kecik-kecik.sampai aku besaq..Dari zaman abah aku kecik-kecik sampai anak 4 lepaih tu bakal nak dapat menantu dah.Kiranya main mercun time kedua pErayaan terbesaq Melayu dan cina ni jadi benda biasa la..

Tapi sejak setahun dua ni..Aku tengok..Orang India pun da sama naik..Time Deepavali ja...Mesti dengaq bunyi mercun..Malam semalam..lagi sakan..Bayangkan la..Meriam buluh yang popular dalam masyarakat melayu pun depa sapu main jugak..Tu belum cerita pasai mercun papan dengan bunga api merdeka..Cerah aih langit kampung aku...aahaahhaha..

Nampaknya budaya tiga kaum ni dah bercampuq aduk..Bayangkan la kuih tradisional Melayu macam kuih makmur dengan Samprit ada jual kat kedai india dua hari lepas sebelum raya kat kedai India jual barang-barang nak Deepavali..Hahahahaaa..Bagus kan?Kalau kita boleh hidang maruku masa Aidilfitri..Awat depa tak boleh hidang kuih makmur dengan Samprit masa Deepavali kan?hhaahahahaha..

So,malam ni Miss Poyo akan dengar orang India kat kampung dia main meriam buluh sampai pagi la jawabnya..Heeeee!!

BERGURAU

Sekarang ni aku dok perati la..Incik Bachok dah pandai bergurau melawak dengan aku.Kalau dulu masa kami baru-baru kenai dia agak serius..diam..lepaih tu kalau aku buat lawak dia bukan nak gelak pun..sedangkan kalau nak diikutkan aku punya lawak ni sapa dngar memang gelak la..hahahaha..Tapi dia langsung tak gelak sampai Aloyah pernah kata kami dua beza gila-gila dan tak dapat bayang kalau kami dok satu rumah..Mesti janggal gila..huahuahua...






Tapi malam ni aku baru perasan yang dia dah mula pandai melawak dan mengusik aku.Lepaih tu usik aku sampai aku rasa sakit hati gila..hahahahahaha..Dan aku dok ingat balik hari-hari yang sebelum ni..Memang dia mampu buat adik-adik aku gelak terutama Aloyah la bila kami keluaq sekali...Kira ok la tu kan..adik-adik pun boleh enjoy dengan lawak-lawak dan cerita-cerita dia..Perubahan sikap yang bagus..aku suka!!











Ececececeh..suka la tuewww



hahaaa..

Selasa, Oktober 25, 2011

ISTIMEWA DEEPAVALI : RAMAYANA( HIKAYAT SERI RAMA)

Tajuk kat atas tak bleh blah gila..macam rancangan TV3 plak..istimewa hari raya..istimewa tahun baru cina..istimewa krismas..istimewa deepavali..hahahahhahha...






Bersempena dengan Deepavali ni..aku nak cerita sikit pasal Ramayana atau dalam bahasa melayu dia bermaksud perjalanan Rama.Sebab dari dulu lagi kalau Deepavali ja,mesti ada cerita pasal Ramayana..tak kira la filem ka..kartun ka..janji cerita pasal Ramayana la..tentu sekali banyak tertayang kat TV2..hahahahhahaha....Walaupun aku dok tengok Ramayana ni..Akidah aku ok lagi..jangan pikir bukan-bukan..Sebab kat wayang kulit pun buat tau cerita Ramayana ni..cuma diubah ikut acuan melayu wokeyyy...








Dari kiri..Lakhsman,Rama dan Sita Dewi.Yang melutut menyembah tu Hanuman.









Hikayat Ramayana ni ada 7 kitab semuanya..iaitu :


1.Balakanda
2.Ayodhyakanda
3.Aranyakanda
4.Kiskindhakanda
5.Sundarakanda
6.Yuddhakanda
7.Uttarakanda



Tudia..gila banyak..mesti jalan cerita panjang gila..Takkan aku nak buka kitab satu demi satu nak cerita kan..aku nak cerita simple-simple sudah la..hahahha..Cerita Ramayana ni lebih kurang macam cerita Journey To The West la..Ala..yang pasai Wukong bersama kawan dia yang muka babi dengan sorang lagi tu apa nama tah..nak bawa tok sami pi ke arah barat tempat kelahiran Gautama Buddha tu..Macam-macam halangan jadi kat depa..Macam tu jugak la dengan kisah Ramayana ni..Cuma dalam Ramayana ada kisah cinta menyayat hati..cewahhh!!







Ramayana ni mengisahkan seorang Raja yang memerintah Ayodhya bernama Raja Dasarata.Raja Dasarata ni mempunyai tiga orang permaisuri.Permaisuri pertama bernama Dewi Kosalya,Permaisuri kedua bernama Dewi Kekayi dan permaisuri ketiga bernama Dewi Sumitra.







Bersama permaisuri Kosalya,maka lahirlah seorang Putera bernama Rama.Putera Rama ni dikatakan avatar(penjelmaan) kepada Dewa Wishnu yang telah dirancang untuk menghapuskan Ravana iaitu Raja Syaitan yang dikatakan amat jahat gitu..Jadi bila Dewa Wishnu ni masuk dalam badan Rama..mybe senang nak kalahkan Ravana kot..Lebih kurang macam tu la..hohoho..






Bila Rama besaq,Rama mengahwini Sita Dewi yang dikatakan teramat cantik gila-gila punya la.Dan Dasarata pun bercadang nak mengangkat Rama jadi pengganti dia sebagai Raja la bila dia mati sebab memang Rama yang selayaknya sebab dia kan anak ketua permaisuri gitu.Tapi rancangan Dasarata dihalang permaisuri kedua iaitu Permaisuri Kekayi sebab dia nak anak yang bernama Putera Barata tu jadi Raja.Lepaih tu dia minta pulak Dasarata membuang (betoi ka ayat aku ni?hahaha) ke dalam hutan selama 14 tahun..Eleh..takut la tu..dah la nak ambik takhta si Rama..Lepaih tu nak si Rama hidup dalam buangan plak..takut kena serang kerr...Dan Raja Dasarata ni pada pikiran aku takmau kecog-kecoh(orang berbini 3 mcam tu la...) pun ikut la kehendak bini kedua dia tu.Sebagai seorang anak yang patut,Rama pun ikut la kehendak bapa tercinta.Dan untuk menunjukkan beliau bini yang setia dan taat,Sita Dewi pun rela jugak ikut sekali laki dia tu dan anak kepada permaisuri ketiga yang bernama Lakhman pun ikut sama jugak sebab dia baik gila punyala dengan abang sulung dia ni walaupun depa berlaianan mak..Putera Barata takmau takhta tu..tapi bila Rama pujuk dia suh dia ikut cakap mak dia..Maka dia pun ikut jugak la..Walaupun tak rela..Baguih la depa adik beradik ni noh..Dan akhirnya Raja Dasarata pun mati akibat kecewa sangat dengan keadaan yang berlaku dan kerinduan dia pada anak sulung dia tu.....Huuu!! tragik gila..







Lukisan dinding menunjukkan Sita Dewi di kiri sekali,Rama (kaler biru) dan Lakhsman.





Semasa tinggal dalam hutan,tanpa di sangka..adik perempuan kepada Ravana terberkenan la plak kat si Rama ni.So beliau pun dengan ilmu yang ada menukaqkan la wajah dia yang huduh tu kepada rupa pompuan yang cantik nak goda si Rama ni.Tapi apakan daya kan..Si Rama ni menolak godaan adik Ravana yang bernama Surpanaka ni..Dan bila dapat tau Surpanaka ni ada niat jahat..Si Rama pi potong hidung dia..hahahahahahhaa..agak lawak disitu ya..hahahahahahahha..gila lawak..kena potong hidong plak..So,sebab kecewa dan marah,Surpanaka ni pun mengadu domba la kat abang dia kan...Si Ravana tu..Marah adik dia diperlakukan sebegitu rupa..Ravana pun apa lagi..Nak balas dendam la..Suparnaka plak dok hasut abang dia kata si Sita Dewi tu cantik plak..Ravana pun ada niat jahat yang lain plak la..Nak berbinikan Sita Dewi plak dah..Adoyaiii...!







Dipendekkan cerita la..selepas saja Sita Dewi diculik oleh Ravana selepas Rama pi berburu kijang emas untuk Sita Dewi(padahal Kijang Emas tu adalah geng Ravana),Rama bersama adik dia Lakshman tu pun pi mengembara la..nak mencari Sita Dewi dan bertemu dengan Hanuman..Nak kata beruk pun dak..nak kata orang pun dak.macam Wukong la senang cerita..hihihi...Dengan bantuan Hanuman,Akhirnya depa pun sampai la ke Pulau milik Ravana.





Adegan Ravana menculik Sita Dewi..Fuyooo..ganas tuh..







Lawan pi lawan mai..last-last Ravana pun dibunuh oleh Rama.Dan bagi menunjukkan diri dia tak disentuh oleh Ravana sepanjang dalam tahanan,Sita Dewi rela bakaq diri dia sendiri dan diri dia sikit pun tak terbakaq..tu maknanya dia suci lagi la dari digauli(hahhahaha) oleh si Ravana yang jahat tu.Dan bagi meraikan kemenangan Rama mengalahkan Raja Syaitan yang jahat itu..Maka perayaan Deepavali diadakan...










Lukisan menunjukkan Sita Dewi membakar diri beliau bagi menunjukkan kesucian beliau terjamin











Maksud Deepavali ni ialaha pesta cahaya..Dipercyailah yang rakyat Ayodhya menyalakan pelita di sepnajang jalan ke istana untuk meraikan kepulangan Rama,Sita Dewi dan Lakhsman.Sebab tu wujudnya perayaan Deepavali lepaih tu..Dan Putera Barata pun serahkan kembali Tahkta kepada Rama sebagai menghormati abang dia tu..Maka Rama pun memerintah Ayodhya dengan adil dan saksama serta bijaksana..heee!!





Majlis conoration Rama dan Sita Dewi.





Dibawah ni ialah kartun Ramayana yang pernah aku layan kecik-kecik dulu..hahahhahhahahhahahhahahhah...Apa ingat aku layan Cinderella ja ka?hahahahha..









Layan la sampai termuntah..muahahhahahaha...






Sampai la aku dok heran..awat warna kulit Rama kaler biru??Hmmmm..pelik betoi la...

PERINGATAN PENTING YANG POYO

Semua karya yang ditulis dalam blog in adalah hak milik pemilik blog ini.Sebarang tulisan yang ingin di-copy adalah diminta meminta izin dahulu dari pemilik.Sebarang pengopy-an yang diambil tidak meminta izin terlebih dahulu,pemilik tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang.



Gila serius la peringatan aku ni..

Huuuuuu!