Khamis, September 10, 2009

Aku dan Mercun

Sejak akhir2 ni aku slalu baca paper yg berita dia berkisar pasal mercun..tangan putus la.buta mata la..muka terbakar la..sebabnya..ubah suai mercun tu..aku heran betul la..dah pncipta dia cipta cara bermain macam tu..yg depa pi main cara lain pasaipa..?pastu mula salahkan mercun..pihak polis pun dok wat serbuan la..tangkap penjual mercun,rampas mercun dan cakap main mercun bahaya..padahal depa sapu separuh kat depa..aku tau la..2 orang bapak sedara aku polis..heeee..!!

Tapi aku ngn mercun memang tak dapat dipisahkan..sejak kecik hubungan aku ngan mercun bila time Puasa memang rapat gila..kalau takdak mercun..mau mengamuk aku sampai abah terpaksa cari gak mercun merata tempat..sampai besar camni pun hubungan aku dengan mercun akrab gila..banyak jugak la kenangan aku ngn depa..antaranya..


  • Aku penah bakar mercun roket dalam botol kicap kaca..pas cucuh api kat sumbu dia..tgk2 dia tak terbang naik pun..aku pun pegang la kat tangan aku..tgk2 dia terbang..pedih siot tangan aku..huhuhu..
  • Akibat main bunga api yang api dia boleh bertukar kaler tu dan banyak asap tu....last2 aku kena serang asma..huhuhu
  • Aku ngan paksu naik basikal pastu bakar mercun baling kat umah orang yang kami tak suka..mengamuk tuan rumah..hahahaha..
  • Aku cucuk bunga api yg batang dia besi dan api dia macam bintang tu kat batang pokok pisang abah tanam..last2 pokok pisang tu terbakar..kna marah ngan abah gila2 la..
  • Aku kena marah ngan sorang India yang satu kg ngn aku sebab paksu letup busut tempat dia semayang ngan mercun bola..sial betul kna marah ngan India..huhuhu
  • Teruja sebab dapat main bunga api..aku berlari2 sambil pusing2 tangan aku sambil pegang bunga api..last2 jatuh tergolek depan rumah..umor dah 19 tahun masa tu..huuuu!
  • Aku digelar pengebom berani mati oleh kawan2 aku sebab galas beg yg penuh dengan mercun masa kat politeknik dulu..masa tu semester 1..hahahaha..
  • Aku kena marah gila2 ngan mak sebabnya mak ingat aku yang bakar mercun tebuan sampai dia terbang masuk dalam umah dan meletup betul2 tepi oven mak tgah masak kuih raya..padahal tu keja paksu..huuuu..
  • Aku penah abiskan duit abah aku sampai rm300 ja untuk beli mercun..masa puasa 2 tahun lepas..
  • Abah taktau aku penah guna duit pinjaman aku sampai sratus lbih smata2 nak beli mercun ja..hehehe..
  • campak2 mercun bola kat rumah jiran..pastu anak dia balas balik..sampai sekarang aku wat cmtu lagi..hahahaha..
  • Aku ngan Mirul campak mercun bola yang besar dalam air bendang..dia meletup kuat gila sampai air bendang mercik kt muka kami..heeeee!
  • Azhan cukup takut dengan dengan bunga api batang besi tu..jadi aku slalu kejar dia sambil bawa bunga api tu kat tangan..menangis budak tu..hahahahaha..
  • suka main mercun 30 das..rasa macam sambut merdeka ja..heeee..paling best bila jiran2 suma kuar rumah tengok mercun tu meletup kat langit malam..memang cantik gila..
Aku ada masalah malas la ni..kalau tak byk lagi aku nak tulis..hehehe!

8 ulasan:

penanggah berkata...

mak oii.. taksub btul ngan mercun.. nasib baik mu tak keja kat kilang mercun.. kalau tak mau lingkup ari2 bawak balik dua tiga kontena..

mira amair berkata...

to penanggah:

cita2 kawe dlu nk kijo kt kile mercun la..apo kan daya..kerjaya kawe terarah ke sektor pmbinaan..tapi takpo..lotup2 bkit pn pkai granit jugok..umpamo main mercun gak la tu..heeee!

ZARA 札拉 berkata...

malas?

tu dah panjang sayang~

mira amair berkata...

to zara:

panjang ka?Ceq rs cam pndek ja..heee!

Princess Liyana berkata...

mak aih...ganas jgak kamu ini yer..hihi yana main bunga api je..tak rock kan? ;P

mira amair berkata...

to yana:

2 la..gnas sgt..tp manja gak..hihihi..best pe main bnga api..huuu!

bestari888 berkata...

Memang Best Giler Main Bunga Api, Especially Yang Ada Warna-Warni. Akibat Mereka Yang Tak Bertanggungjawablah.. Maka Mercun Dan Bunga Api Diharamkan.. Kerana Main Tak Ikut Prosedur..

mira amair berkata...

to bestari888:

2 ar..bengang btoi ar dgn dorg..sbb dorg la mercun diharamkan padahal xde bhaya pun..cuma da yg skit2 ja bahaya..ni bunya api besi pn xbleh main..apa kes?huuuu!

PERINGATAN PENTING YANG POYO

Semua karya yang ditulis dalam blog in adalah hak milik pemilik blog ini.Sebarang tulisan yang ingin di-copy adalah diminta meminta izin dahulu dari pemilik.Sebarang pengopy-an yang diambil tidak meminta izin terlebih dahulu,pemilik tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang.



Gila serius la peringatan aku ni..

Huuuuuu!