Rabu, Julai 25, 2012

RAYA LAMBAT LAGI DAH PIKIR PASAL KUIH RAYA..HAAAAAA!!

Sebenarnya aku ni kalau dari segi membuat kuih muih biskut raya ni..bukan kepakaran aku la..Aku actually tak minat tau dak nak buat kuih-kuih raya ni..biskut-biskut raya ni..Selalunya aku akan beli ja..bELI pun kuih yang aku betul-betul makan ja..yang aku tak makan aku tak beli pun..
Tapi bila dipikirkan balik..daripada aku beli kuih tu sampai dua ratus biji,3 ratyus biji..baik aku buat sendiri kan?sebab aku rasa kalau buat sendiri untung lagi..taukey kuih raya kot yang rugi..muahahha..

Masa aku kecik-kecik dulu..aku suka makan Almond London..So mak aku pernah buat kuih tu sampai seribu lebih untuk santapan aku ngan adik-adiuk ja..Banyak gilos..tapi habios siot..Tapi bila dah besaq-besaq ni..kesukaan pada Almond London tu dah kurang..kadang-kadang tak teringin langsung.huhuhu..
Aku more suka pada kuih samprit(betoi taktau la ejaan nama kuih ni.)

Tambah-tambah semprit yang Makcik aku(adik abah aku) buat..Itu adalah resipi turun temurun dari Tok aku tu,yang lainnya..acuan kuih samprit ni lain sikit..bunganya lebih kecik..dan acuan dia bukan dari plastik macam yang samprit la ni..Acuan dia acuan tembaga kot(jenuh la aku nak cari acuan tu..acuan tu pun turun temurun sampai kat makcik aku tu....heeeee!!) setiap tahun kalau pi rumah dia..memang aku tibai kuih tu dulu la..hahahha..Dan satu lagi kuih sarang semut..Itu pun aku suka dari kecik tu..dan sampai sekarang tak berubah kesukaan aku tu berbanding Almond London...

So bila aku pikiaq pi..pikiaq mai..aku rasa dua jenis kuih tu adalah lebih baik aku try buat..Tudia..tak pernah buat kuih raya tiba-tiba ja nak buat ni..hihihi..
Jadi langkah pertama..aku minta resepi Samprit dan Sarang semut tu kat makcik aku..Makcik aku dah bagi pun..Jadi aku rasa aku memang konfom la nak buat kedua kuih ni..tengok la dua minggu atau seminggu sebelum raya aku cari bahan-bahan dia..Nindia..Miss Poyo yang selama ini terer(terer keerrr?) pada masakan jenis berat-berat macam lauk pauk..nasi-nasi..segala jenis mee,bihun..laksa..sup-sup..tomyam..masakan barat..india..Chinese..tetiba ja nak buat kuih raya yang bagi aku buat kuih raya lagi suasah dari masakan lain..So, Kita roboh saja dinding susah itu..Yeaaaahh!!!

Harap-harap kuih raya aku ni menjadi la..huuuuu!!


Nak tau macam mana kuih semperit tu?Sila la google..aku takdak gambaq semperit aku sendiri..SEmperit yang aku nak buat ni orang panggil Semperit bunga..Sekian,terima kasih!!

3 ulasan:

kak ain berkata...

sarang semut senang je mira xsusah pun...huhuhu sdp lg ;)

Miss Poyo berkata...

Kak Ain..

Yaka?kak ain pandai buat ke?
sama tak dgn resepi makcik mira..?
huhuhu

kak ain berkata...

pandai tu xla tp boleh la buat...xtau sm ke x mcm makcik mira wat...lain org lain cra buat mgkn sm cara tp rasa pasti xsama...huhuhu ;0

PERINGATAN PENTING YANG POYO

Semua karya yang ditulis dalam blog in adalah hak milik pemilik blog ini.Sebarang tulisan yang ingin di-copy adalah diminta meminta izin dahulu dari pemilik.Sebarang pengopy-an yang diambil tidak meminta izin terlebih dahulu,pemilik tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang.



Gila serius la peringatan aku ni..

Huuuuuu!