Rabu, Ogos 01, 2012

RAYA

Hahahhahah...Puasa baru berapa belas hari..aku dah sibuk nak cerita pasal raya ni..hahahahahha..


Ceritanya begini..Tadi masa aku sedang memandu secara berhemah nak mai kerja..tiba-tiba ja aku terpikiaq..Terpikiaq pasai tahun ni punya raya.Rupanya tahun ni baru aku sedaq yang kebnyakkan adik-beradik mak aku akan beraya di rumah mak mentua depa sebab raya tahun lepaih masing-masing beraya kat Penang..huhuhu...Tahun ni paksu aku akan beraya di rumah mak mentua dia kat Selama,Perak.Pakngah aku plak tahun ni akan beraya dirumah Isteri nombot dua dia kat Terengganu..Jadi secara otomatiknya..Makngah aku dan anak-anak dia akan balik beraya dikampung halaman dia kat Kelantan la..huhuhu..Makjang aku pulak akan beraya di Sungai Petani,Kedah dan Paklong aku plak akan beraya kat Kuala Kurau,Perak rumah mak mentua dia jugak..Kecuali makcik aku ja tiap-tiap tahun akan beraya kat Penang sebab Kedua orang mentua dia dah meninggal..Lagi satu,hubungan pakcik aku(laki makcik aku la..) dengan adik-beradik dia kurang mesra.Bila mak bapak depa meninggal..masing-masing buat hal masing-masing la...huhuhuhuhu....Jadi makcik aku kalau balik kampung,mesti akan singgah dulu kat Ipoh Perak melawat kubuq mentua dia..Then direct terus mai Penang.


Dengan ini bermakna..(ayat macam baca ucapan plak..hahhaa),Raya tahun ni agak kurang meriah la sebab adi-beradik mak aku ramai yang takdak masa Raya pertama(selalunya raya kedua depa dah mai Penang..hahha).Tapi pasal raya tahun ni siapa takdak bukan point dia..yang aku dok cerita panjang lebaq bukan main ni..padahal takdak point pun..hahahhah..Pointnya adalah pada raya tahun depan..haaaaaaa..tudia-tudia..!!!

Tahun depa,aku memang sure..mereka semua ini akan beraya plak di Penang.Ini bermakna semua adik beradik mak akan datang melepak kat rumah aku macam selalu bila time raya(rumah aku adalah port depa melepak sambil makan sampai gemuk..hahahahaha).Tapi agak sedih disini yaaa..sebab tahun depan..Ataih permintaan Incik Bachok..Raya peertama kami berdua sebagai suami isteri,dia nak kami balik beraya di Kelantan.Oleh sebab sedang belajaq menjadi isteri yang baik dan taat(Ewahh!!!) aku pun setuju ja tanpa sebarang bangkangan..huhuhu..Ini bermakna bila depa semua ada di Penang,aku takdak la...dan bila aku punya giliran beraya di Penang,depa pulak takdak..

Dan aku sure la....benda ni akan terjadi sampai tahun-tahun seterusnya..Waaaaaaa!!!!
Sedih siot beb..bayangkan la bila depa semua berkumpul beramai-remai tahun depan..buat aktiviti macam-macam mlam raya..aku ja takdak..Waaaaaaaa!!!

Patut la aku rasa plik kenapa tahun lepaih masa raya pertama paksu sambut raya sebagai suami isteri dengan bini dia..masa raya pertama dia raya kat Penang.Selalunya yang aku tau la..orang akan beraya kat rumah bini dulu..rupa-rupanya dia dah pandai susun dah...dia nak bagi sama dengan depa semua..Aku ja yang pelik sikit..Waaaaaa!!!!

3 ulasan:

kak ain berkata...

c an la pulak akak kt mira...xpe mira,sblum ape2 t'jd mira boleh bincng blik elok2 dgn amer...kta kt dia bkn xkan blik lgsung rya kt kelantan cuma tukar ck8 je thun tue...hehe...mn thu lembut hti dia bg thun dpn dpt rya kt png...huhu slmt b'jya tau akak ucapkan..!! ;)

Miss Poyo berkata...

Kak Ain..

Waaaaa!!!
taktau nak kata apa..
HAHAHHAHA

kak ain berkata...

amer dh wat keputusan muktamad la ni smpi xleh terkata ape dh mira...eheheh ;P sbr ye mira,huhu ada rezeki xkemana..mmg la perancngn dh ada tp Tuhan yg tentukn segalanya kn..kot2 ada keajaiban berlaku ke,ape ke...huhuhu ;0

PERINGATAN PENTING YANG POYO

Semua karya yang ditulis dalam blog in adalah hak milik pemilik blog ini.Sebarang tulisan yang ingin di-copy adalah diminta meminta izin dahulu dari pemilik.Sebarang pengopy-an yang diambil tidak meminta izin terlebih dahulu,pemilik tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang.



Gila serius la peringatan aku ni..

Huuuuuu!