Jumaat, Julai 10, 2009

Sabar Jela..

Kadang-kadang aku rasa pelik,bila seseorang tu cakap..

"Aduh..aku dh apply keja byk tempat..dok x dapat2..takkan sampai tua aku takdak keja tetap kot..fedup dah!"

Bila kita cuba tenangkan dia dengan cakap camni..

"Sabar2..bkan rezeki hang lagi..try lagi.."

tetiba dia nak naik angin..

"Hang cakap memang senang..cuba hang dok kat tempat aku!!! sabar2!! aku naik benci dh dengar perkataan tu!!"

Memang cakap adalah benda yang senang dan mudah,siapa bagitau hang cakap tu susah?budak kecik pun leh bercakap gak ngn senang walaupun da pelat sikit2.....cuma mengeluarkan suara ja..

camna aku nak duk kat tempat hang,hang adalah hang..aku adalah aku..kita lahir dari mak yang berlainan..cuba bagitau aku cara nak duduk kat tempat hang.wat pembedahan plastik ka..tukar identiti ka..tapi aku still aku,hang still hang..

Habis tu,kalau aku tak sebut perkataan sabar kat hang,takkan aku nak kata kat hang macam ni plak..

"Padan muka hang..tak dapat kerja lagi..hahahahha"

Atau aku nak cakap camni plak..

"Sungguh la noh..kalau aku jadi hang..aku pun fedup..toksah dok apply apa2 kerja dh la..senang!"

Hang dah tengah sedih,mestila aku tenangkan hang dengan perkataan sabar..bukankah sabar itu satu benda atau sifat yang mulia..

Tapi nape plak hang macam tak puas hati bila aku ucap perkataan tu..

Kadang-kadang manusia ni pelik..
Kita dengar masalah mereka..
kita dengar luahan hati mereka..
kita tenangkan mereka..

tapi mereka marahkan kita hanya sebab kita sebut perkataan SABAR..
Aku dah banyak kali alami situasi macam ni..

masalah dengan boyfriend..
bila aku cakap sabar..semua orang dalam perhubungan mesti da juga prob..
mereka mesti cakap dengan nada tak puas hati..
"Hang cakap senang ar..hang takdak masalah ngn boyfriend hang.."

masalah dengan family..
bila aku cakap..sabar..tu suma dugaan tuhan..
mereka mesti cakap dengan nada tak puas hati..
"hang cakap senang ar..family hang bahagia.."

masalah pelajaran..
bila aku cakap sabar la..pelan2 kayuh..lama2 bleh la pickup tu..
mereka mesti cakap dengan nada tak puas hati..
"hang cakap senang ar..exam nak dekat..hang xpa la cepat boleh.."

HABIS TUH AKU NAK CAKAP CAMNA LAGI!!!!!???

Sabar jela....

3 ulasan:

ZARA 札拉 berkata...

org camtu poyo amat...

kau lempang je org2 yg tak mengerti tu~

Princess Liyana berkata...

Sabar jela dear..apalah mereka ni..sungguh tidak memahami yg kita nak menenangkan hati dia..alaahai

JohnJenin berkata...

Orang jenis macam ni tak boleh kata apa. Rasa macam tak bersyukur pulak. Orang kata kalau usaha semua boleh jadi. Ni dok komplen, memang la sampai ke tua tak dapat keja :P

PERINGATAN PENTING YANG POYO

Semua karya yang ditulis dalam blog in adalah hak milik pemilik blog ini.Sebarang tulisan yang ingin di-copy adalah diminta meminta izin dahulu dari pemilik.Sebarang pengopy-an yang diambil tidak meminta izin terlebih dahulu,pemilik tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang.



Gila serius la peringatan aku ni..

Huuuuuu!