Isnin, Ogos 13, 2012

CUTI RAYA

Sekarang ni kat opis aku semua orang kalut-kalut apply cuti..kalau-kalut bahagia cuti ikut giliran..Pendek kata semua kalut pasai cuti raya..masing-masing nak cuti lama..Walaupun TM bagi staff dia cuti raya selama seminggu..cuma dua hari je kena apply guna cuti tahunan..yang lain-lain free..(bestnya kerja TM..hahahhahaha) tapi bagi Bahagian kami kerja..iaitu NO(Network Operation)..tak ada cuti-cuti lama macam ni..siapa-siapa yang bekerja di bahagian yang aku kerja ni..seluruh Malaysia la senang..memang takkan dapat cuti sampai seminggu sebab bahagian kami punya kerja..kena kerja 7 hari seminggu 24 jam kena stanby..

Haaaaaa..tudia..punya teruk..dah macam askar dengan polis plak..sebab kami ni bahagian..maintenance dan bahagian pemasang..Orang kalau nak report Internet rosak..telefon rosak..bukan kira hari..hari raya pun orang report..tengah malam pukul 2 3 pagi pun orang report..kalau sehari satu report takpa la..ni sehari sampai 50 report..60 report..satu report ambik masa plak nak repair..ikut jenis kerosakan la..haruslah tak boleh cuti sampai seminggu..Sama la bahagian pemasangan,Customer kalau nak pasang Internet ngan Telefon mesti la nak cepat-cepat..tak sabaq nak main fesbuk kot..hahaha..kalau dia sorang ja yang nak pasang takpa..ni sehari ada berpuluh-puluh order masuk..harus la ikut giliran sapa order dulu kan..tu pun kena cepat-cepat la pi pasang..karang customer cancel order..rugi kiteorang..macam ni punya kerja nak cuti panjang lagi ha?Tapi cuti free yang TM bagi boleh diganti pada hari lain..Best tak kerja kat TM..hhahahahahahahaha...

So,tahun ni..aku tak dapat la cuti raya macam tahun lepaih..Tahun lepaih..aku cuti sampai seminggu..Tahun ni aku curi sampai raya keempat ja..iaitu hari rabu..Hari khamis jumaat dah kena kerja..Dah tu..sehari sebelum raya..(hari sabtu) aku kena kerja gak..Waaaa...!! orang lain kaluit dok masak rendang,buat ketupat..hias rumah..aku plak dok sebok buat kerja..waaaaa!!!

Tapi kira ok la ..ada seorang pakcik kat opis aku ni..Lepaih sembahyang raya..dah kena mai kerja..Ada yang raya kedua kena mai kerja dah..Sadis kan?hahahhaha...Tapi nak buat macam mana..nasib la kan dapat kerja bahagian ni..Tapi yang syoknya bahagian yang aku kerja ni orang lain yang kerja bahagian lain cakap..bahagian buat duit..mau tak buat duit..deret OT ja...Kaya oiii..hihihi..

Tahun ni..Incik Bachok cuti seminggu..Siap la tahun depan..mesti dapat sat ja cuti..Konfom tahun depan aku cuti lama..hahhahaha..Adik aku si Mirul..Raya kedua dah kena kerja..Dia kan bahagian UNIFI..lagi terok la...hahhahaha..Nasib ko la labu...hahhahah...

Abah aku jugak untung..dia bahagian pembinaan rangkaian..Singkatan untuk AND..Access Network Development..So..dia boleh la cuti lama..takat tengok dan  kontraktor buat kerja ja..boleeee la cuti lama..huiiiiiii!!

3 ulasan:

kak ain berkata...

kira ok la lg mira raya keempat dh kena kj...bkn raya pertama...tp klu akak xsnggup la jgk nk keje raya pertama...pakcik mn tue yg kna kj lepas smbhyg raya...sedihnye...huhuhu

Miss Poyo berkata...

Kak Ain..


Pakcik Mie 'Hulk Hogan' yang dok keja kat bilik MDF tu..huhuhuhuhu..

kak ain berkata...

pakcik mie mmg rajin xleh kte ape..tu pun xde geng dah dia,dulu skli ngn pkcik mat pening kn..

PERINGATAN PENTING YANG POYO

Semua karya yang ditulis dalam blog in adalah hak milik pemilik blog ini.Sebarang tulisan yang ingin di-copy adalah diminta meminta izin dahulu dari pemilik.Sebarang pengopy-an yang diambil tidak meminta izin terlebih dahulu,pemilik tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang.



Gila serius la peringatan aku ni..

Huuuuuu!