Rabu, Disember 07, 2011

TUAN EKSEKUTIF DAN JUGAK PERANGAINYA

Hari ni hari menilai prestasi staff.Aku kesian jugak tengok abang-abang,kakak-kakak,pakcik-pakcik dan makcik-makcik kat tempat kerja aku yang dapat markah bawah 69% ja pun oleh Tuan Eksekutif.Bila pikiaq balik..Sia-sia pemgorbanan depa selama ni bila time raya puasa depa kerja lepas sembahyang raya,time raya haji pun depa kena mai kerja lepas sembahyang raya..Bagi yang orang cina dan India pun sama..petang hari raya,depa kena mai kerja..Cuti umum..cuti hujung minggu..pendek kata tiap-tiap hari depa mai kerja..Walaupun merungut jugak sebab cuti tahunan pun tak diluluskan bos,tapi depa mai jugak kerja..Hanya sebab nak support bos,nak sapot bos ataih-ataih..nak sapot company..MC pun tak pernah amik dalam satu tahun..

Tapi alih-alih..bos bagi banyak tu ja..Alasannya senang..doket(kerosakan telefon dan streamyx) banyak..Aku terpikiaq jugak..macam mana doket boleh banyak..adakah staff-staff ni yang buat bagi doket banyak ataupun sebab network yang sekarang ni dah teruk..dah usang..patut tukaq baru...Dah tentu la sebab network yang dah usang..teruk..hujan sikit..rosak..kilat sikit rosak..depa-depa ni just ditugaskan untuk merepair ja pun kerosakan tu..bukan bagi rosak lagi network tu..yang bertanggungjawab untuk naikkan taraf network adalah orang taih-ataih la..

Kenapa pula network punya pasal..staff jadi mangsa kan..dah la periuk nasi depa ataih peratus prestasi..kalo jumlah sikit..gaji tak naik..pangkat tak naik..kerja 30 tahun pun dok takuk tu jugak..yang kaki bodek..pandai cakap makin naik ataih..yang pandai buat kerja tapi tak pandai kipas..dok takat tu..macam mana company nak maju..

Kenapala bos tak pandang pengorbanan depa selama ni?Opis lain masuk kerja 8.30 pagi..kat opis ni masuk kerja pukul 7 pagi..orang balik kerja pukul 5.30 petang..depa balik pukul 10 malam..10 malam masih lagi panjat tiang..hujan pun kena panjat tiang atas arahan bos..Inikan pulak malam..siap bagi lampu lagi kat depa tu supaya senang buat kerja dalam keadaan gelap..apahal pulak pakcik-pakcik umuq 50 keatas kena panjat tiang tengah malam seorang diri..?

Kalau dipikir balik memamng tak logik dengan apa yang depa dapat...Terlalu rendah gila babi la..Tak padan dengan apa yang depa korbankan selama ni..Bos ataih nak jaga nama company..orang bawah yang kena kerja teruk..last-last macam ni yang depa dapat..?


Aku ni dah berbuih mulut slowtalk ngan bos aku..suruh dia pikir balik dengan apa yang dia bagi kat staf-staf ni semua..tapi alasan dia gila buat aku rasa macam nak hempuk kepala dia ngan laptop aku..ataupun langgar dia dengan MIRA aku..tapi tu la..aku ada akai fikiran lagi..Kalau la aku berjawatan sama macam dia..aku akan buat macam Mr Eksekutif buat dulu..semua staff rasa senang hati dengan markah yang dia bagi..Kalau la dia masih lagi jadi bos ditempat aku..huhuhuhu...


Tapi apa nak buat..aku cuma Technician..walaupun hari-hari mengadap dia..bantu dia buat kerja..tapi tak dapat jugak nak suruh dia ubah pikiran dia..huuuu!!

2 ulasan:

AvanzaG berkata...

Tam dah cerita segalanya chek...jangan bersedih..cari jalan tingkatkan keupayaan diri..keluar dari kepompong...tinggalkan org2 yg tak ngerti ini...

Amira Amair The Poyos berkata...

AvanzaG...


alamak..sapa ni?waaaaa!!!

PERINGATAN PENTING YANG POYO

Semua karya yang ditulis dalam blog in adalah hak milik pemilik blog ini.Sebarang tulisan yang ingin di-copy adalah diminta meminta izin dahulu dari pemilik.Sebarang pengopy-an yang diambil tidak meminta izin terlebih dahulu,pemilik tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang.



Gila serius la peringatan aku ni..

Huuuuuu!