Ahad, Jun 12, 2011

PAKSU KAHWIN(ENTRI MENGAMBIL MASA YANG LAMA YANG PERNAH AKU BUAT..4 JAM TUH!!!)

dah lama aku tak menulis ni(padahal dua hari ja pun..hahahaha) bukan sebab malas ka apa..sebab aku sibuk ja gara-gara paksu kahwin sejak seminggu yang lalu..Sibuk pi kenduri rumah pengantin perempuan..Sibuk urus nak baut kenduri kat rumah tok plak(semalam la jadian kenduri tu berlaku..jhahaha).Jadi mana nak dan nak buka tenet..layan tenet bagai kan...huhuhuhu..



Sebenarnya aku dok macam tak percaya lagi paksu aku yang aku anggap dia macam abang aku sejak kecik lagi..Dah pun jadi laki orang..huuhuhu..Dulu kami sama-sama nakal..aku rasa faktor aku hadapi krisis identiti taktau aku ni laki ka pompuan masa kecik-kecik dulu selain dari cara didikan parent aku..paksu pun mainkan peranan jugak la..hahahaha....Mana taknya..aku ni masa kecik asyik ikut bontot paksu ja..Paksu masuk parit,aku pun masuk.Paksu berkubang dalam bendang,aku pun ikut sama...Paksu panjat pokok,aku pun panjat..lepaih tu nak turun tak reti..paksu tinggal aku sorang-sorang kat ataih pokok tu..terjerit terlolong aku minta tolong.Paksu kayuh basikal,aku berlari ja ikut belakang dia..Paksu main layang-layang,aku pun main..Paksu pi tangkap ikan laga..aku pun ikut..Paksu main gasing,aku pun main..paksu main guli,aku pun main..paksu main perang-perang senapang kayu buat sendiri..aku pakai senapang yang ada bunyi tu..hahahhaahha..Paksu pi mengaji malam-malam aku ikut..Lepas tu dia tinggal aku kat tengah jalan sorang-sorang..melalak aku nangis..hahahahaha..Pendek kata aku membesar dengan dia ja..Beza umur pun tujuh tahun ja...Tu yang masa aku kecik-kecik dulu..mati-mati aku ingat dia abang aku..hahahha..




Bila aku pindah pi Ipoh..Time cuti sekolah ja..paksu mesti mai Ipoh tidoq kat rumah aku..takpun aku yang balik kampung..Kiranya kami rapat la..Apa problem paksu mai cerita kat aku kiranya kami tiada rahsia la..Paksu ni pemalu jugak orangnya kalau orang tanya hal awek-awek ni walaupun dia masa kecik nakal.Aku heran betoi la awat la dia jadi lagu tu..Bila kawan-kawan sebaya dia dah sorang-sorang kahwin..Tok dah gelabah,tok suh paksu cari calon bini jugak..Sepupu aku si Wani tu..Dah berapa perempuan dia rakemen..satu pun tak lekat..Last-last bulan 10 tahun lepas..tiba-tiba ja paksu bagitau ada kawan dengan sorang perempuan..siap tanya aku lagi nak bawa jumpa tok ka dak..Haii..ni Kes serius ni..Paksu yang malu-malu hal perempuan,nak bawa perempuan jumpa tok..Bila dah bawa jumpa..sembang bagai..seminggu lepaih tu terus la bagitau mak dengan aku kata nak kawin dengan itu perempuan la..Gila satu family terkejut bila paksu kata dia nak kawin..Habis mak sedra aku.bapak sedra aku(adik-beradik mak aku la)Pakat-pakat balik Penang sevcara mengejut..Tapi last-last bila dah bncang apa semua..Raya haji...tahun lepas la..Kami pi meminang..hari tu jugak bertunang..Fuhh!!!




Dan..5 Jun 2011..hari ahad..Paksu berjaya jadi laki orang dengan satu kali lafaz ja..Fuyoooo!!!



Masa hari akad nikah ni..Tok Kadi terlupa plak dia nak nikahkan paksu..Jenuh kami tunggu tok kadi..Sampai ada orang pi turut tok kadi kat rumah dia la...hahahhaha..Lawak betul..Macam mana tok kadi boleh lupa taktau..hahhahhaaha...Yang bestnya,tok kadi tu muka macam watak menteri nikah kahwin dalam filem P.Ramlee musang berjanggut plak..hahahhahaa...




Ni time dah habis akad nikah ni..dok huluq sijil nikah kot ni..aku pun taktau la..huhuhu








Minah gemuk baju merah tu..aku la tu..Warrgghhh!! aku takbley terima betoi la dengan badan aku sekarang..macam mak budak!!!huhh!!







Saja jugak nak selit gambaq ni sebab ada Incik Bachok kat belakang ni..Heeee!!






Lepaih tu..hari Isnin plak..kenduri belah perempuan..Apada buat hari Isnin..Ramai yang kerja la wooii...Tapi takpala..ramai yang ponteng kerja termasuk aku..hahahhaha..Aku amik cuti la..takkan la aku nak ponteng plak..Abah memang ponteng..hahahhaha....






Ni aku dengan Aloyah dan salah seorang sepupu aku,Wani..Ala..dalam Siri bercakap dengan Jin yang aku tulis pasal balik kerja malam-malam nampak langsuir terbang kat pokok kelapa sawit tu dengan minah ni la...Made from Kelate ni..Kecoh betul mulut dia ni..macam aku..ahahhaha..







Rumah belah perempuan..tema dia warna ungu..Pakat-pakat cari baju warna ungu..aku ja pakai jubah..Macam alim sangat..hahahaha..Tercapai jugak hasrat aku nak jadi Nur Kasih..hahahhha...








Kaum ibu dan anak-anak mau bergambar dengan Pengantin..Makngah aku memang takbleh blah betul..Tengah-tengah dia kasi berdiri..hahahha..






Sebahagian dari family aku yang tengah melantak nasi minyak lauk kobau..Nyam..nyam..sedap!!Ramai yang mai ni walaupun hari isnin..10 buah kereta ka sebelas taktau..tak terkira la..






Aku dengan Mirul..Masing-masing dah berpunya..berangan la kan..Aku tengok Mirul macam orang buta pun ada..hohohohoho....








Dan..11 Jun 2011..Majlis berlangsung pulak belah kami kat rumah tok..Heeeee!!!
Tapi kan..dah sibuk sangat..takdan la nak ambik gambaq ngan pengantin..Cuma masa petang tu..aku bawa paksu ke Penang Golf Resort untuk shoot gambar kahwin depa kan..Ada dua jurugambar ikut iaitu sepupu aku si Fahmi tu dan jugak jurugambar profesional la..Gambar yang aku nak taruk ni gambar dari kamera fahmi..Kamera digital Biasa jela..Samsung Lumix..Yang dari Profesional tu..kena tunggu dulu la..gambar yang aku taruk ni belum di-edit lagi pun..tapi aku suka la.. Selain Penang Golf Resort..pi ambik gambar kat Pantai Bersih(nama pantai tu..tapi bukan bersih sangat pun..hahahha)dan dekat sawat padi kampung aku..hihihihi...







Wah...selalunya pengantin malu-malu time makan beradab..Ni dua-dua pulun aihh..hahahahha..sori paksu..gurau jeee..hihihihi..








Aiii Paksu..sonyum ekau lain macam jo den tengok..montang-montang dalam bilik tidoq ha...hahahhahahahaha..







Lepas tu kami berlepas pi Penang Golf Resort kat Bertam,Kepala Batas.Gambar ni dari kamera Fahmi...Hai..Bila la yang noh nak siap..Da bawa pi KL dah tu untuk proses edit-edit apa bala tah la..Aku pun tak paham hal Fotografi ni...




Lawak la gambar ni..hahhahhaa...









Ni kalau edit-edit ni mesti cantik ni..pandai jugak budak Fahmi Edward Cullen ni amik gambaq...









Tu orang Jepun Tengah main Golf..hahahhaha..Depa pun mula-mula tumpang tengok..Tah apa depa kata kat kami dah..Ariyok..ariyok..apabenda la tu kan...Tah-tah mencarut pa...hahhahaha..








Ya Allah langit dia..baik punya..pukul 5 petang memang sesuai la untuk ambik gambar..Time tu dah tak panas..view pun cantik..Langit pun menawan..Fuyooo!!!










Fuhhh!! Dah mula berangan macam aku plak nak amik gambor macam ni..Heee!! Gatai!!








Lepas tu depa berlepas pi Pandai Bersih plak...Tapi aku tak Follow la..sebab aku lupa bawa lesen plak..Chaiihh!! Last-last Fahmi jela Follow depa...huhuhuhuhu....








Aku suka tengok cara paksu senyum dalam gambar ni..Ingatkan aku masa zaman kanak-kanak kami..Ada satu gambar tu,kami berdua la..abah amik..paksu senyum macam ni la...macam budak-budak..huuuu!! nak cari balik gambar tu!!







Padahal daud-daun ni bukan cantik pun..pandai hang Fahmi...!!!












Aku suka langit dalam gambar ni...Heeee!!!












Serius aku suka stail paksu berdiri dalam gambaq ni...hahahhahaa











Yang ni??ok la..akui suka permandangan dia....hahahahhaha...








Lepas tu,depa pi sawah padi dekat kampung aku..Konon-konon nak Nur Kasih la tu...hahahahhahahhahahahahahhahhahaha....









Ambooiii....










Sawah padi ni hari-hari aku lalu bila nak balik kerja..nampak sama ja..tapi bila ambil gambor..lain pulok!! cantik!!





Jago..ulau ada kat situ haa...hari-hari dio lalu..Pakcik sawah padi yang gitau abah aku haaaa...








Dulu den dongan paksu main kat sini haa..sikalang haa..paksu punya gambar kawin aaa..amik tang sini maaa...manyak nostalgik la ini tempat..






Fuhhh..punya dok tulis entri ni..tak sedaq dah pukoi dua pagi..Dasyat!!!!

Banyak gambaq lagi ni..tapi ceq tak larat la nak tulis banyak-bayak..upload banyak-banyak..Letih sebab kenduri..letih melayan Incik Bachok yang dilanda Sindrom Domyomji dia tu..Aduhaiii!!!








5 ulasan:

Kaki Merapu berkata...

ayat xleh blah dalam entry ni

"Tercapai jugak hasrat aku nak jadi Nur Kasih"

Nice mira...hahahhaha...

Amira Amair The Poyos berkata...

Kaki Merapu..


hahahhaah..
Memang betul aku berangan nak jadi macam bini Fizz Fairuz tu..ala..Si Ayu Raudah berlakon tu..hakhakhak!!

Penanggah berkata...

lepas ni gua nak tengok gambaq hang ngn incik bachok plak makan beradap.. copek skit no.. huhuuu

nizamsani berkata...

hehe.boleh terlupa plak tok kadi ye.

Amira Amair The Poyos berkata...

Penanggah..

lambat lagi la ceq noh...
elok hg anak dua baru ceq mkn beradap pa..



Nizamsani..

Tok kadi umuq 82 tahun..tu yang pelupa tu..
hahahahhaha

PERINGATAN PENTING YANG POYO

Semua karya yang ditulis dalam blog in adalah hak milik pemilik blog ini.Sebarang tulisan yang ingin di-copy adalah diminta meminta izin dahulu dari pemilik.Sebarang pengopy-an yang diambil tidak meminta izin terlebih dahulu,pemilik tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang.



Gila serius la peringatan aku ni..

Huuuuuu!