Jumaat, September 30, 2011

MR TAN PANG TONG

Mr Tan Pang Tong adalah seorang lelaki berbangsa Cina berumur 52 tahun.Seperti cina-cina yang lain..Mr Tan Pang Tong juga membina keluarganya di Pulau Pinang..Tapi Mr Tang Pang tong...Arrrgghh!! panjang sangat aih nama dia aku nak tulis!! dah la aku pemalas..Mr Tan sudah la!


Ulang Balik...



Mr Tan adalah seorang lelaki cina berusia 52 tahun.Seperti cina-cina yang lain,Mr Tan membina keluarganya di negeri Pulau Pinang.Tapi dalam masa yang sama Mr Tan bukan la seperti cina yang lain yang membina kkerjaya mereka dengan bisnes-bisnes dan memegang ekonomi Pulau Pinang hatta sekelian Malaysia hendaknya.Mr Tan membina kerjayanya dengan menjadi seorang Penyelia Teknik disebuah syarikat Telemunikasi terkenal kat Malaysia sejak berpuluh tahun yang lalu.Tapi agak kurang bernasib baik jugak la Mr Tan ni sebab dah la kena posting kat kawasan paling hujung sekali kat Pulau Pinang iaitu Nibong Tebal..Lepaih tu kat opis dia duduk tu hanya dia seorang saja staff yang ada.Bayangkan opis yang 3 tingkat tu..sorang staf saja yang ada..Agak kesunyian jugak la keadaan Mr Tan ditempat kerja..Hari berganti hari..bulan berganti bulan...tahun berganti tahun..akhirnya lagi 3 tahun Mr Tan nak pencen pun Mr Tan masih berkhidmat di situ.


Satu hari,Mr Tan kena attend satu kursus anjuran syarikat dia bekerja.Nak tak hendak Mr Tan pun pi la jugak kursus tu sebab boleh la jugak beliau relaxkan otak dia yang dah beku dengan kerja yang tak sudah-sudah tu..Beliau attend kursus tu pun sebab ada kawan-kawan dia dari kawasan lain bagitau kursus tu punya la best..enjoy memanjang.Dan memang betul kata rakan sekerja dia..kursus tu memang enjoy sampaikan peserta siap boleh menari-nari lagi kat atas pentas..Mr Tan yang bakal dapat cucu tu pun dah lupa diri menari Chicken Dance...Agak dasyat la kursus tu sebab penulis pun pernah attend kursus tu jugak awal tahun yang lalu..hahhahaha..

Ok-ok..dah hilang fokus...ahahhahaa...


Sedang Mr Tan berjimba-jimba dengan rakan sepasukan,Mr Tan nampak kelibat seseorang.Seseorang yang Mr Tan betul-betul kenai..Seseorang yang selalu bersembang sakan dengan Mr Tan melalui telefon opis yang free itu..Dengan kamera DSLR yang bersangkut dekat leher beliau itu sambil mengambil gambar aksi peserta..Mr Tan mengklasifikasi kan seseorang tu adalah Mira.Rakan sekerja beliau dari Bukit Mertajam.Yaaa..itu Mira!! Dengan suasana yang bising itu Mr Tan menjerit memanggil Mira.Tapi panggilan Mr Tan itu tidak disahut apatah lagi dilayan.Malah Mira hanya memandang Mr Tan sepintaih lalu saja sebelum dia bergerak ke termpat lain.

Mr Tan hampa dan kecewa..Keseronokkan dia untuk berbual sakan dengan Mira bertukaq duka.Awat Mira tak pandang Wa?! Awat Mira tak sahut panggilan Wa?! Awat Mira macam tak kenal Wa?! Mira sengaja ka buat-buat tak kenai Wa?! mentang-mentang la banyak olang muda kat tempat ni..Wa yang sulah tuwa Mira tak layan..Kata Mr Tan dalam hati la..

Tapi Mr Tan rasa Mira bukan macam tu..Mira baik..Mira sangat ramah..Mira pernah datang tolong Mr Tan buat kerja bila tiba-tiba saja jumlah kerosakan telefon dan streamyx mendadak kat Nibong Tebal walaupun time tu bulan puasa dan sampai demam time raya sebab buat kerja dalam hujan.Mira suka berbual dengan dia..Mira selalu buat lawak dengan dia..Mira suka bercakap sambil diselang seli dengan ketawa walaupun cerita yang mira sampaikan tak lawak..Mira sama-sama jawab exam streamyx dengan dia last-last Mira dengan dia fail teruk..Dia yakin Mira tak nampak dan dengar panggilan dia..Sebab tu Mira tak layan panggilan dia..Mr Tan masih jugak nak teguq Mira.

Hari kedua Mr Tan nampak Mira lagi.Kali ni Mira tiba-tiba berdiri sebelah dia.Tapi Mr Tan masih hairan awat mira tak bercakap dengan dia..?Mira hanya senyum saja bila pandang dia..Jadi dalam kebingitan muzik dan apalagi tah la yang depa dok cakap-cakap kat depan tu..Mr Tan pun bercakap dekat Mira..


"Mira..jumaat sebelum raya lepas u Mc aaa.....??"Mr Tan mula ayat berbicara.Suara Mr Tan antara jelas dan tidak jelas sebab bising sangat.

"Yaa..saya Mc.."Jwab Mira.Lepaih tu depa berbual panjang..bual agak lama jugak..Mr Tan buat lawak..mira gelak..kadang-kadang mira tak gelak..Bila Mr Tan sembang hal kerja..Mira buat muka blur..macam tak paham pulak..Sembang punya sembang last sekali Mr Tan teringat sesuatu..

"Mira..Wa punya CA sula tamat tempoh loorrr..nanti I fax bolang balu kasi lu la.."Mr Tan sembang lagi..


"Apa?borang CA?Borang apa?"soal Mira,tapi belum sempat Mr Tan balas pertanyaan Mira,Mira pi dekat kawan dia plak..Kacau daun betul la...

Tapi Mr Tan hairan..awat Mira taktau apa itu borang CA..Mr Tan syak sesuatu...Masa rehat Mr Tan capai henset dalam kocek seluaq dia..Nombor hanset Mira dicari..Baru dia nak tekan punat call..Mr Tan tukaq pikiran lagi pulak dah..Dia cari pulak nombor talipon opis Mira...Dia tekan punat call..10 saat kemudian panggilan dijawab..

"Halooo..Mira ke tu?"Soal Mr Tan..


"Yala..mira la ni..Mr Tan ka tu..?hahhahahhahhahahhah"Dengaq dah Mira gelak kuat...Mr Tan menelan ayaq liuq dia..


"Haiiiyaaaa!! Wa sula salah olang maaaa.....Wa ingat lu...rupanya orang lain!!! Wa manyak malu lorrrrrrr" jerit Mr Tan.Talian talipon di putuskan..Mr Tan rasa malu..malu sebab dia salah orang.Malu sebab mata dia dah ceme...Mr Tan malu semalu malunya..





* Dari pandangan pikiran Mira pulak...

Aku heran la..awat Mr Tan ni?meroyan ka?dah call aku..lMenjerit-jerit lepaih tu letak telefon plak..tau la dia attend kursus Teaming With Passion..aku pun pernah join..tapi takdak la semangat macam tu sekali...!! Dasayat la orang tua ni..Heran betul la..

4 ulasan:

Penanggah berkata...

kahhkahkahkahhkahh!! lawak.. lawak.. mr tan memang lawak.. kelakau giler ler citer ni..

ulang lagi sekali.. kahhkahkahkahhkahh!! lawak.. lawak.. mr tan memang lawak.. kelakau giler ler citer ni..

ulang untuk kali yg ke 279.. kahhkahkahkahhkahh!! lawak.. lawak.. mr tan memang lawak.. kelakau giler ler citer ni..

bukan apo miss poto gua pun dah meroyan macam mr tan gak.. hehehe!!

Amira Amair The Poyos berkata...

Penaggah..

lu bkn da batu meroyan pun nk buat lu meroyan..melainkan lu pmpuan..

Haaaaa..lu pmpuan ni..jawab2!!

Penanggah berkata...

taknak.. taknak.. taknak jawab.. betul gua taknak jawab..

Amira Amair The Poyos berkata...

hahaha..lu tkut..nmpknya lu brjaya mngelak untuk jwb soklan sprti artis..dey..tukar setting komen hg tu...sng aku nk komen larrr kt blog ko yg hangat tu

PERINGATAN PENTING YANG POYO

Semua karya yang ditulis dalam blog in adalah hak milik pemilik blog ini.Sebarang tulisan yang ingin di-copy adalah diminta meminta izin dahulu dari pemilik.Sebarang pengopy-an yang diambil tidak meminta izin terlebih dahulu,pemilik tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang.



Gila serius la peringatan aku ni..

Huuuuuu!