Rabu, September 14, 2011

PEMBETULAN PASAL HULAGU KHAN..TAH BETULL..TAH TIDAK..

Ada jugak pendapat kata..Hulagu Khan jugak menjadi tokoh penting dalam penyebaran Agama Islam tu sendiri sebab lepas ja kejadian penjarahan dan kekalah terhadap tentera Morke..Hulagu menyesali perbuatan dia lalu mengumpul balik semula para cendiakawan islam bagi memulakan perabadan baru..

Tapi aku blur skit la kan...
Apa yang aku baca la..Si Hulagu ni menyebarkan agama islam sampai ke Azerbaijan dan banyak la jugak askar Monggol peluk islam..Tapi status agama Hulagu aku tak dapat kesan lagi..samada dia masih pegang kepada agama nenek moyang dia iaitu agama Syamaniah ataupun dia peluk agama kristian ataupun dia peluk agama islam sebelum kematian dia..
Sebab aku bukan la pakar sejarah ataupun belajar sejarah dalam mana-mana uni..jadi kebanyakkan maklumat yang aku tulis nampak macam bercanggah jela sebab aku baca banyak buku..dari lain-lain pengarang..baca Wiki lagi..jadi ada kekeliruan la sikit kan..hahahhahaha...


Lagi pun ada satu buku tu..kelauarn tahun 1977 tak silap aku la..dia kata antara tokoh-tokoh islam ni termasuk la Hulagu Khan..Adoi...Rasa macam nak masuk Universiti ja belajar Sejarah lebih tinggi lagi..baru tak keliru..hahahahahah

4 ulasan:

haadziq berkata...

aku pnh baca 1 buku. tajuk dia hulagu khan penakluk baghdad kalo xsilap. tp dlm buku tu ckp dia xpeluk islam. entah la...

Amira Amair The Poyos berkata...

Haadziq..

haaa...tu la....
aku pun tak pasti dia pluk islam ke tak..
Sebb tu aku suka sejarah..mncabar minda nak pikir benda yang dah brlaku..yang kita pun tak wujud lg time tu..lagi best lg matematik..hahahha...

Bijen M. berkata...

Awat hang semangat sangat pi kaji sejarah ni?

Amira Amair The Poyos berkata...

Bijen..

kalo hg nk tau..aku ni mnat sejarah..slalu bc bku sejarah..pnah trpikiaq nk jd ahli arkeologi tau dak..hahahahhah...

PERINGATAN PENTING YANG POYO

Semua karya yang ditulis dalam blog in adalah hak milik pemilik blog ini.Sebarang tulisan yang ingin di-copy adalah diminta meminta izin dahulu dari pemilik.Sebarang pengopy-an yang diambil tidak meminta izin terlebih dahulu,pemilik tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang.



Gila serius la peringatan aku ni..

Huuuuuu!