Isnin, Ogos 23, 2010

Duit Raya

Masa aku kecik-kcik dulu.Hari raya memang best.Sebabnya pagi-pagi raya lagi sebelum orang balik semayang raya,aku dengan sepupu-sepupu aku sama adik2 aku dah mula berjalan-jalan pi rumah orang nak kutip duit raya.Masa tu kumpulan kami dalam lingkungan 15 orang.haaa..tgk..betapa banyaknya cucu Arwah tokwan ngan tok aku ni..
Dari satu kampung ke satu kampung kami pi..dari rumah,ke setiap rumah.Bayanglan adik aku si Aloyah tu masa tu baru umor 2 tahun pun kami usung jugak cari duit raya.Bila sapa-sapa tanya ni group mana,kmi jawab ni group cucu Pak Non..terkejut depa..
banyaknya cucu Pak Non...Tuan-tuan rumah pun banyak kerenahnya jugak..ada satu rumah tu,dari jauh dengar riuh rendah,sekali kami bagi salam,sunyi sepi trus,ada jugak yang rumah besar nak mampus tapi bagi sekupang ja.Ad sorang pakcik tu siap mengaku orang gaji plak..kata tuan rumah takdak,macam la kami tak kenai dia kan.Yang suruh kami pi beraya kat rumah orang lain dulu pun ada..hahahah..tu la ragam bila kutip duit raya ni..

Tak cukup raya pertama,raya kedua pun kami pi beraya lagi..masa tu group kami dah tinggal sikit sebab ada diantara sepupu aku balik ke kampung depa yang satu lagi..Raya kedua,kami tak pkai dah baju2 tradisional ni..kami pakai baju moden plak..ngan skirt pendek(masa tu bdk lagi...)kami pi beraya ke rumah yang sama.Pakcik2 or makcik2 tu bkn nak pasan sebab kami dah berdandan jadi ain sikit.Tapi duit raya yang diberi masa raya kedua cikit la..yang bagi seringgit tinggal lima kupang,paling rendah sekupang..yang bagi duit siam pun da..binawei btul..hahahah..

Dah puas kutip duit raya..kami masing-masing kira la hasilnya..mencecah rm300 jugak la..riuh kat umah tokwan..syok duit raya banyak..Makjang pun offer la suh simpan dalam Bank Islam,dia kan keja kat situ..tapi kami boh layan ja..ahahhaha..
ada yang pi beli basikal la..robot la..patung barbie la..macam-macam..

Tapi sekarang aku tengah susah hati ni,kena prepair duit raya untuk budak-budak plak..Sepupu dah la ramai.blah abah,blah mak lagi,2 pupu..3 pupu,4 pupu..Waaaaa..bangkrap cheq bulan ni makkk!!

2 ulasan:

LORD ZARA 札拉 berkata...

aku tahun ni kena bagi bebudak duit raya~

T__T

mira amair berkata...

tu la zara..adat dah berkrjaya mmg mcm tu..ewaahhh!

PERINGATAN PENTING YANG POYO

Semua karya yang ditulis dalam blog in adalah hak milik pemilik blog ini.Sebarang tulisan yang ingin di-copy adalah diminta meminta izin dahulu dari pemilik.Sebarang pengopy-an yang diambil tidak meminta izin terlebih dahulu,pemilik tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang.



Gila serius la peringatan aku ni..

Huuuuuu!