Selasa, April 19, 2011

NORMAN BATES..WATAK YANG DIINPIRASIKAN DARI KISAH BENAR

Siapa yang minat filem arahan Alfred Hitchcock mesti pernah tengok filem Psycho arahan beliau.Filem itu mengisahkan mengenai Norman Bates yang mengalami masalah sakit jiwa akibat dari penderaan mental yang dilakukan oleh ibu kandung dia sendiri,Norma Bates..Isshhh..dasyat gila mak dia...sakit jiwa sorang-sorang sudah la..yang pi bagi anak sakit jiwa sekali pasaipa kan..naya..naya....







Norman Bates lakonan Anthony Perkins







Norma telah mementalkan otak si Norman Bates ni dengan mengatakan sex itu satu perbuatan setan dan semua wanita kecuali dia la adalah pelacur.Oiii..pandai ek kau Norma...kau je baik yerr..perempuan lain jahat..Jiwa kacau betoi la hang ni...Jadi si Norman ni hanya berkawan dengan mak dia ja sejak kecil dan membantu mak dia mengusahakan motel peninggalan mendiang ayah dia..Tapi bila ja si Norman ni meningkat dewasa..Mak dia pi menjalinkan hubungan dengan lelaki lain(ko pun tak tahan Norma weeii...nak bercinta jugak..) yang buatkan Norman ni rasa jeles dengan mak dia..(kadang-kadang aku rasa macam dia suka kat mak dia sendiri..memang mental la..) lalu dia bunuh mak dia dengan marka mak dia tu..Dan dia simpan mayat mak dia dalam rumah depa tu..HUiiii....Geli ngat aaihhh!!



Norman yang jugak mengalami masalah split personality ni kadang-kadang boleh merubah watak menjadi mak dia sendiri dan membunuh perempuan yang menginap di motel milik dia tu.Jadi setiap kali dia jadi mak dia..dia akan bunuh orang...Bila dia jadi diri dia sendiri..Dia jadi baik laaa...Filem Psycho ni ada 3 siri bermula dari tahun 1960 dan yang terakhir dibikin semula ialah pada tahun 1998.Tapi watak Norman Bates yang dipegang oleh Anthony Perkins adalah yang terbaik sebab dia la pelakon asal yang pegang watak tu sejak cerita ni difilemkan pada tahun 1960.


Tapi untuk pengetahuan,watak Norman Bates ni sebenarnya diinpirasikan dari kisah benar seorang pembunuh bersiri yang bernama Edward Theodore Gein(aku rasa orang yang nama Theodore ni memang akit jiwa kot sebab pembunuh bersiri Ted Bunty pun nama asal dia Theodore gak..).Haa...jangan main-main..ingat depa saja-saja buat filem..ni kisah benar tau..cuma depa ubah sikit-sikit ja jalan cerita dia...Geli aku nak cerita pasal Ed Gein ni..yukkkk!!



Edward Gein






Sepertimana Norman Bates punya kisah..Ed Gein ni punya kisah yang sama(memang la..dah filem tu amik dari kisah hidup dia kan..hahahhaha) iaitu dibuli oleh rakan sekolah sejak kecil dan tidak dibenarkan bercampur dengan masyarakat sekekeling oleh mak dia..Jadi hidup dia hanya dengan mak dia dan abang dia saja..Bila abang dia pulak mati(ada yang syak dia bunuh abang dia sendiri),dia hanya tinggal berdua dengan mak dia dan menghabiskan masa dia membaca buku-buku jenis penyiasatan dan jugak buku mengenai kematian..huiii..bahaya mamat ni..buku-buku pasal kematian pun dia minat baca ni..memang bahaya..



Tapi bila mak dia pulak mati..hidup si Edward Gein ni tak keruan..Mau tak keruan,sepanjang hidup dia..dia sentiasa dengan mak dia..tiba-tiba mak dia mati..mesti la terasa gila..dah la takdak teman..satu-satunya teman yang dia ada mati la plak kan.Bila dah jadi tak keruan,bermula la kehidupan Edward Gein sebagai pembunuh dan jugak perompak kubur...Hahahhahaha..maksud aku ialah dia mencuri mayat-mayat kat kubur dan simpan ka umah dia..hahahahhaa..apa ke gila mamat ni..amik mayat simpan kat umah...



Antara benda yang polis jumpa masa buat serbuan kat rumah dia setelah dia disyaki bunuh beberapa orang penduduk kat tempat dia tinggal ialah..beberapa batang hidung..aku syak dia potong hidung mangsa dia kot..hohohoho,dua biji kepala orang,kulit manusia yang telah dibuat sarung kusyen..ayakkk!! gilanya!!!,puting tetek manusia yang dijahit pada tali pinggang,dan beberapa biji kelentit perempuan dalam kotak kasut..aiyyohhh!!!!!! Aku geli weeeeii!!!!




Bila ditanya adakah dia melakukan sex pada mayat-mayat yang dia bunuh atau dia curi kat kubur dia cakap dia tak buat sex dengan mayat sebab bau mayat-mayat tu busuk..hahahahhaa..tau pun tak sanggup kan...hahahhahaha...gila betoi la...ni baru betul-betul gila...Akhirnya..pada 16 November 1957..Edward Gein ditahan atas tuduhan membunuh dan merosakkan perkuburan..Kisah dia ni adi glamer seluruh Amerika Syarikat atau seluruh dunia mybe sehingga Alferd Hitchcock pun buat filem pasal dia...Malah novel Psycho jugak diterbitkan setahun sebelum filem Psycho diterbitkan iatu pada tahun 1959.


Tapi akhirnya pembunuh bersiri yang gila ni mati jugak pada tahun 1984 akibat kanser di Hospital Mental Mendona.



Selain dari filem Psycho,beberapa filem lain lagi yang mejadikan kisah Ed Gein ni sebagai inspirasi iaitu filem The Texas Chainsaw Massacre dan jugak filem Silent Of The lamb..Ala..yang watak Buffulo Bill tu...

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

All work and no play makes Jack a dull boy.

Amira Amair The Poyos berkata...

Yupp..u right!!

PERINGATAN PENTING YANG POYO

Semua karya yang ditulis dalam blog in adalah hak milik pemilik blog ini.Sebarang tulisan yang ingin di-copy adalah diminta meminta izin dahulu dari pemilik.Sebarang pengopy-an yang diambil tidak meminta izin terlebih dahulu,pemilik tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang.



Gila serius la peringatan aku ni..

Huuuuuu!