Rabu, Januari 05, 2011

RUMAH

Aku ni boleh dikatakan kuat berangan la..kuat berangan untuk masa depa jugak.Orang kata kerana angan-angan kita akan dapat apa yang kita hajatkan kalau kita usaha dengan bersungguh-sungguh..Angan-angan aku bukan nak kahwin bagi setetengah orang tu..kawin ja depa pikiq kan..bila dah kawin baru nak pikiaq benda-benda lain..selagi tak kahwin..dok pikiaq nak kahwin ja..bosan tau dak dok dengan cerita pasal sesetengah orang yang nak kahwin..tapi haram takdak calon lagi kan..Selagi takdak jodoh..baik pikiaq benda lain yang mungkin kita dapat sebelum kita kahwin contohnya RUMAH..

Aku ni dari dulu berangan nak memiliki 3 jenis rumah.Kalau tak dapat 3 jennis rumah yang diidamkan tu..dapat sebuah pun jadi la..Tapi orang kata masa depan kita taktau macam mana kan..kalau sekarang ni kerjaya kita la ni bileh dikategorikan sebagai agak mangkok sikit..mybe ke masa depan sikit kerjaya kita meningkat macam abah aku..haaaa..

Kalau nak tau..3 jenis rumah yang aku teringin sekali nak beli dan buat bisnes sikit dengan rummah-rumah ni ialah..

1) RUMAH KOS SEDERHANA


Sekarang Poyo sedang mengintai rumah ni dekat Bertam.Masih mendapat khidmat nasihat dari abahnya samada nak beli ka tak..
Aku nak beli rumah kos rendah ni bukan apa..Bersesuaian dengan taraf gaji aku sekarang ni.Kalau nak beli yang lebih mahal agak payah la..kena tunggu 4 5 tahun lagi la bai...Kalau rumah ni aku beli,bukan aku nak duduk kat rumah ni pun.Aku sewakan kat orang ja..Aku still lagi nak tinggal ngan parent aku sebab aku bujang lagi..hahahahahahhahaha..Menurut pemantauan aku kat Kawasan Bertam,Kepala Batas ni,kedudukan dia agak strategik sebab dekat dengan Tol..ada kawasan komersial..bakal naik mall yang besar-besar..dah mula start bina kolej-kolej perubatan,Cawangan USM pun nak dibina kat sini,Ada ILP dah..MRSM dan Sekolah SAINS dah ada..Jadi keperluan untuk menyewa rumah kat kawasan sini agak tinggi.Mungkin dari guru-guru,pensyarah mahupun student-student.Kalau ada sebuah rumah kat sini..aku boleh sewakan kat orang..Standard sebulan rm400 bleh dapat dah kalau kat Penang ni,..hahahhahaha..
Kaya..kaya..kaya..
Lagipun bayaran bulan-bulan untuk rumah kos rendah adalah kurang dari Rm200 sebulan..tu adalah pengiraan kasar Makcik Aku yang merupakan salah seorang staff dalam Syarikat Bertam Properties,pemilik tanah di Bertam.
2) RUMAH KOS SEDERHANA


Miss Poyo paling minat lot tepi..Sebab bagi dia boleh mereka tambah rumahnya kalau dapat lot tepi..huahuahua
Rumah teres kos sederhana ni aku harap aku dapat beli bila aku dah kahwin dan beranak pinak.Tak payah dok dengan parent aku lagi kan.Aku harap aku dapat beli rumah yang dekat dengan kawasan rumah parent aku.Banyak taman-taman baru dibina sekarang ni.Agaknya kalau aku kahwin nanti lagi banyak pa..hahahahaha...
Rumah ni memang konfom aku duduk samapi tua nak pencen kan..hehehe..
Lagipun kalau lah aku memang Allah jodohkan dengan Incik Bachok..dia dah bagitau aku siap-siap dah...nak ada 3 orang ja..seorang laki..dua perempuan..
Kalau tak..arrgghhh..itu urusan Allah..tak payah masuk campoq..hohoho..
Dengan Anak 3 orang tu..ok la duduk rumah stail tu kan..
3)RUMAH YANG DIBINA SENDIRI



Jangan terpedaya..rumah impian miss poyo agak unik nak diterangkan kat sini..

Aku sebenarnya berangan jugak nak memiliki sebidang tanah..Tapi taktau mampu beli ka tak..Aku bukan jenis gila harta pusaka..sebab aku tau adik beradik ramai..adik beradik abah aku..campuq anak-anak depa lagi..baik aku beli tanah sendiri..tak payah berebut macam sesetengah orang tu samapi naik mahkamah..saman adik beradik sendiri..tanah bukan boleh bawa mati wooii...pemikiran setan betoi la depa tu..

Kalau ada ada sebidang tanah..aku nak bina rumah aku sendiri atas tanah tu macam mana abah aku buat.Tapi yang ni kena kongsi dengan laki aku la..mana boleh bina atas duit sendiri ja..Banyak cantik muka laki aku..Rekaan rumah aku takla mewah sangat sampai pakai tiang besaq-besaq..eloknya biasa-biasa..rekaan dalaman pun simple konsep studio sebab aku tak minat perabot banyak-bantak..pasu bunga merata sudut dengan pasu bunga besaq-besaq timpa cucu aku tak ke mati nanti..hahahahah..Time rumah ni dibina pu time dah tua nak monopous lagi dua tiga tahun nak pencen.Time tua la duit masyuk banyak..time muda-muda ni berapa sen sangat gaji kan..hahahahhaa..

Tu la rumah-rumah idaman aku.Tu pun kalau tercapai la..kalau tak tercapai pun mybe dapat sebuah ja ofcoz la yang sebuah tu adalah yang sebaik-baik rumah la..Kalau tak dapat sebuah..dapat dua buah..

jangan tak dapat apa-apa langsung sudah la..huhuhuhu





4 ulasan:

weengurl berkata...

hoh..brapa wei hrga rumah kt bertam??aku pun ingt nk beli satu...

Amira Amair The Poyos berkata...

Ween..

bagus la kalo ko nk beli kt bertam..mmg berpontesi kawasan tu..kalo rumah kos murah dalam 40-50ribu tak silap aku..
kalau kos sederhana dah lebih dari 80ribu lbih..kalo nak tau lanjut..hg pi la pejabat bertam kt tepi komersial center tu..hari-hari buka termasuk sabtu ahad..
ko cari makcik aku..
Wan Rafina Wan Rahim..dia bahagian pemasaran..

Ko pun dok bertam kan la ni?
Elok sgt la..
Mardi pun dekat ja..
hahahha

weengurl berkata...

ha..tu la..aku dok mnyewa kt bertam la ni...bek aku beli ja trus..ooo...laman web tak dak ka???klu aku pi jumpak makcik hg..bley dpt diskaun x??hehehe

Amira Amair The Poyos berkata...

try tegk bertam.com tgk..

haisshh..kalo makcik aku pmilik bertam properties mybe hg leh dpt diskaun kot..
hahahahhahahahh..

tami kita bumiputra dapar diskaun 5% tak silap aku la..
huhuhu..
aku bkn tak sgt sbb aku bkn jual rumah..aku tau repair tenet ja..
hahahahaa

PERINGATAN PENTING YANG POYO

Semua karya yang ditulis dalam blog in adalah hak milik pemilik blog ini.Sebarang tulisan yang ingin di-copy adalah diminta meminta izin dahulu dari pemilik.Sebarang pengopy-an yang diambil tidak meminta izin terlebih dahulu,pemilik tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang.



Gila serius la peringatan aku ni..

Huuuuuu!