Isnin, Mac 14, 2011

FILEM FEVERET:TAKEN (2008)

Kali ni aku nak cerita pasal filem Taken plak..Filem berkaitan dengan dunia perdagangan manusia terutama sekali anak-anak dara macam aku ni la..hahahahha...Ala..lebih sedang remaja-remaja perempuan yang sebaya Aloyah.Umur tera-tera ni tau seronok ja..tau ikut kata hati ja..tau memberontak ja..Cakap mak pak takmau dengarkan..kalau jadi mangsa satu hapa pun tak guna..selama-lamanya tak jumpa family bali.tah-yah mati macam tu ja..Eiii.takut!! Minta simpang la jadi macam tu kat sapa-sapa pun...



















Poster filem Taken






Filem ni mengisahkan seorang bekas ejen CIA berkelas tinggi yang bernama Bryan Mills (Liam Neeson) yang baru sahaja bersara.Jadi dah bersara ni dia nak la eratkan hubungan dia balik dengan anak perempuan dia, Kim(Maggie Grace).Yala..selama ni dia bizi ja kan seagai ejen CIA.Dah bersara macam ni kena baik la balik dengan anak dia sebab anak dia lebih rapat dengan bapak tiri dia berbanding diri dia selaku bapa kandung.Terasa la kan...Jadi sebagai seorang bapa,Ofcoz la Bryan ni tegas dengan anak perempaun dia.Takmau anak dia merapu dana dengan budak yang bukan-bukan.Dia kontrol la anak dia tu.Tapi perangai kontrol dia tu tak disenangi oleh bini dia,Lenore(Famke Janssen).





Ni la Bryan...Bekas ejen CIA yang dah bersara berusaha nak selamatkan anak dia dari jadi hamba sex









Jadi satu hari,si anak ni bagitau la kat Bryan yang dia nak travelling dengan kawan baik dia pi Paris.Bryan ni tak setuju la..bagi dia budak perempuan tak boleh la nak travel tanpa orang yang lebih tua temankan takut jadi macam-macam,Tapi bini dia kata takpa.siap marah lagi kat Bryan.Jadi anak dia pun pi la Paris.Bryan ni riasau la kan..jadi dia pesan kat anak dianak pi mana-mana kat sana nanti telefon bagitau dia dulu.kalau jadi apa-apa senang.Jadi anak ni pun janji la..




Masa sampai kat lapangan terbang kat Paris,Kim dan kawan dia yang gatai mererla tu berkenalan dengan seorang laki muda yang hensem.Jadi laki tu ajak depa pi parti..Si kawan Kim ni main setuju ja padahal baru kenai takdan 5 minit.Siap bagi alamt rumah tempat depa tinggal lagi nak suruh laki hensem ni jemput depa la...Jadi syok la kedua-dua depa tu...Dapat berkenalan dengan jantan hensem..Cisss! macam tu la orang perempuan..pantang nampak laki hensem(macam la aku ni bukan perempuan...hahhahaha)







Jadi bila Kim dan kawin dia sampai ja kat apaetment yang depa dok tu,Kim pun kol la bapak dia...Masa time dia kol bapak dia tu la.Kejadian penculikan terjadi.Masa kawan Kim kena culik dulu,Kim ni menyorok kat tandas.Jadi bapa dia suh dia tenang dia bagi tau sati-satu ciri-ciri dan rupa paras si penculik tu..jadi dan la anak dia cerita salah satu pasal laki tu..Tamabh-tambah plak penculik cakap dalam bahasa Albania...Jadi dan la dia cerita kat ayah dia sebelum dia pun jadi mangsa kan..Jadi,berbekalkan maklumat ciput dari anak dia pasal penculik tu..Bryan pun berlepas ke Paris untuk selamatkan anak dia dalam masa 96 jam sahaja..




Saat cemas Kim yang menyorok bawah kati sebelum diculik



Masa dalam siasatan tu la terbongkar la pasal dunia memperdagangankan manusia terutama sekali perempuan untuk dijadikan hamba sex..Jadi macam biasa la...setelah bersusah payah lompat sana,lompat sini..terjun sana,terjun sini.tembak sana,tembak sini..Bunuh sana,bunuh sini,dera orang itu,dera orang ini..Akhirnya..Dia berjaya jugak kesan anak dia yaang dah dibeli oleh seorang lelaki pak arab tua yang gila sex..Euuuwww!!






Bryan tengah mendera salah seorang dari penculik anak dia utuk ketahui mana kedudukan anak dia

Jom tegok Trailer dia..







Jadi,nasihat pada perempuan-perempuan diluar sana...Nak travel tu boleh dengan kawan-kawan,tapi hati-hati la.tambah-tambah kat tempat orang ni..Bahaya..orang yang menipu ni kadang-kadang menyamar jadi orang alim pun buleh..Baik bercuti dengan family.Selamat..
hohohohoho.

2 ulasan:

Dark Half berkata...

bila hang review muvi ni, aku teringat kat adik sharlinie yg hilang tu. kesian smpai skrg x jumpa

dlm cter ni, untung la budak megi tu sbb bapak dia ex-ejen CIA. kalau kita org biasa2 ni, wassalam la

gatai mererla - ni bahasa penang kaa? cuba explen sket. gatai tahap gaban ke apa?

Amira Amair The Poyos berkata...

Tu la pasai..tah apala nasib dia..Ya rabbi..takut sangat aaihhh..

Haaa..bahasa penang...memang maksud dia gatai tahap gaban..pandai hang noh..

PERINGATAN PENTING YANG POYO

Semua karya yang ditulis dalam blog in adalah hak milik pemilik blog ini.Sebarang tulisan yang ingin di-copy adalah diminta meminta izin dahulu dari pemilik.Sebarang pengopy-an yang diambil tidak meminta izin terlebih dahulu,pemilik tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang.



Gila serius la peringatan aku ni..

Huuuuuu!