Jumaat, Mac 18, 2011

KRAKATAO..GUNUNG BERAPI PALING ANGKER DI DUNIA.

Lukisan Krakatao pada abad ke 19





Krakatao ni adalah sebuah gunung berapi yang terletak di Selat Sunda,diantara Kepulauan Jawa dan Sumatera,Indonesia.Ketinggian Gunung berapi ini ialah 813 dari aras laut.Nama kumpulan Muzik Krakatao dari Indonesia tu mengambil nama sempena nama Gunung Krakatao la..huhuhuhu..



Kalau nak tau,Gunung berapi ini telah meletus pada tahun 24 Ogos 1888 sehinggakan separuh dari dunia ni bergelap selama beberapa minggu dan mencetuskan Tsunami yang paling Dasyat sekali kalau nak dibandingkan dengan Tsunami yang berlaku pada 24 Disember 2004 dengan Tsunami yang baru ja terjadi kat Jepun baru-baru ni..Tu dia..punya la dasatnya Gunung Krakatao ni..sekali ja meletus teruih separuh dari dunia bergelap..Lepaih tu Tsunami pun dasyat gila..Tera Tsunami yang aku pernah tengok ni pun bagi aku dah dasyat..inikan pulak Tsunami Krakatao..mesti gila-gila punya tinggi ombak yang mai tu kan..


Tsunami yang terjadi akibat dari letusan Krakatao ni telah mengakibatkan 36 000 kematian dan bunyi letusan tu boleh didengari samapi ke Australia dan Afrika.Mak aaii..gila punya kuat bunyinya..boleh pekak la sapa yang dok dekat ngan gunung Krakatao ni..takdak nak pekak,mati serta merta tu...



Mengikut Diari seorang warga Belanda yang ada kat Indonesia ketika itu(masa tu kan zaman penjajahan Belanda ke atas Indonesia),tak silap aku la..aku ada tengok pasal penceritaan Diari ni kat National Geografic takpun Discovery la...seramai 165 kampung musnah.Lepas tu jumlah kematian plak seramai 36 417 manakala beribu lagi cedera teruk.Lepas ja letupan tu,Gelombang Tsunami plak mai yang jadi punca dua pertiga dari Pulau Krakatao musnah.Lepas tu Pulau Sebesi yang terletak 13 kilometer dari Pulau Krakatao hilang bersama 3000 orang penduduk dia..Tudia...dah jadi macam Atlantis plak..huhuhuhu..



44 tahun kemudian selepas letupan Gunung Krakatao tu..Muncul pulak gunung baru yang digelar anak Krakatoa..Yang peliknya...Anak Krakato ni membesar setiap tahun dan tumbuh di tempat yang sama dimana Ibu Krakatao tu meletus dulu..Kan lepas ja letupan tu..Pulau Krakatao musnah sama sekali..tiba-tiba di tengah laut tu,muncul plak gunung baru yang membesar setiap tahun..tak ke pelik kan..Kewujudan Anak Krakatao di dikesan pada tahun 1927.





Anak Krakatao yang sedang muntahkan larva dia pada tahun 2007



Krakatao : The last Days..Drama TV mengenai kejadian Krakatao

Dengar cerita..kalau anak Krakatao ni plak meletus,boleh mengakibatkan bencana yang dasyat selepas mak dia meletus tu tu..huhuhu..

5 ulasan:

HEROICzero berkata...

uihhh~ dekat tu. kalau meletop, sure efek gila2 aih~

Amira Amair The Poyos berkata...

HEROICzero..

mmg arr..silap2 malaysia ilang..hahahhaha

mohazha berkata...

gile suke tagline ko... BUKAN POYO YANG LAIN>>> jujur gile hahahaha

Dark Half berkata...

tu pasai aku suka lepak blog hang. macam asteruu

glerr ar krakatao ni, siap beranak-pinak pulak

Amira Amair The Poyos berkata...

Mohazha..

aku mmg org jujr..hahahhahha



Dark Half..

ko tak tgk gmbar masa anak dia first ditemui..mcm busut ja aku tgk..huhuhuhu.busut tgh laut..huiii

PERINGATAN PENTING YANG POYO

Semua karya yang ditulis dalam blog in adalah hak milik pemilik blog ini.Sebarang tulisan yang ingin di-copy adalah diminta meminta izin dahulu dari pemilik.Sebarang pengopy-an yang diambil tidak meminta izin terlebih dahulu,pemilik tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang.



Gila serius la peringatan aku ni..

Huuuuuu!