Rabu, Februari 16, 2011

AMBIL HAK ORANG,SELAMAT KA?

Dulu...aku pernah sembang dengan pakcik aku yang dok kat KL tu..pasal kes perempuan suka rampas suami orang,..tunang orang..Pantang nampak lelaki tu bekerjaya sikit,ada duit sikit..berpangkat sikit..walaupun dah kahwin..mai jugak menyempei..mai gasak..asalkan duit poket masyuk..senang..Tak kira dah laki tu dah tua ka..Dia pandang masa sekarang ja..Dia tak pandang masa silam lelaki tu..punya susah nak dapat kejayaan macam sekarang yang dia nampak..Dia tak nampak yang bini laki tu pun masa silam dulu berkorban la hidup bersusah merangkak bersama si lelaki ni..Jadi pakcik aku pun cakap..





"Mira..kalau ko nak cari laki..ko cari macam aku..boroi..gumuk..gerenti perempuan tak hingin.."



Tapi pakcik..Sekrang orang perempuan tak pandang pada kehenseman..orang perempuan pandang pada DUITTTT!








Walaupun kami boroi..kami banyak duit yoo!!




Aku terpikir satu kes..Dia sedara aku..tapi sedara jauh la...ada sangkut paut dengan family mak aku.Dia ni kerja Posman ja dulu.Tau-tau la gaji posmen dulu berapa ja kan..Tapi bini dia setia dengan dia.Dah la anak ramai merenyut-renyut..Susah memanjang..kadang-kadang pinjam duit kat adik beradik sebab takdak makan..Kira dia patut bersyukur sebab adik beradik dia ok..mau tolong dia..Tapi bini dia nak berusaha..Bini dia berniaga makanan kecil-kecilan nak bantu dia..Dari berniaga kat tepi jalan samapi la boleh buka warung kecik..Dia pun dok naik pangkat sikit demi sikit samapi la dia jadi ketua kat Pejabat Pos Sungai Dua.Lepas tu bila anak-nak dah makin besar hidup depa makin senang bila bini dia pun dapat buka restoren.Tapi macam biasa la..manusia ni kan..bila dah senang..seronok ja dia nak pikir..Jadi dia pikir nak kahwin seorang lagi daripada pilih nak pi Haji..hampeh..!! Bini ajak pi Haji takmau..tapi kalau kawin mau..Jadi dia kahwin dengan seorang perempuan muda berumur hujung 20an kerja Kerajaan.



Lelaki :Bini aku lawa dowh..!!

Perempuan: Duit dia lawa yooo!!





Bini dia makan hati la...hari-hari menangis samapi adik beradik si lelaki ni naik kesian dengan ipar depa..tapi nak buat macam mana dah laki tu buat perangai..jarang balik rumah..suka marah-marah..Lupa habis dengan pengorbanan bini dia dulu.Duit simpanan bersama bini first ni banyak dia habiskan pada bini kedua.Nak kereta bagi..nak rumah bagi..segala-galanya la..Sampai la satu hari..dia keluarkan semua duit dia sebab nak melabur dalam bisnes yang bini kedua dia ni nak buat..Kecewa dengan laki dia..Bini pertama amik keputusan balik kampung ja..Biaq la laki dia happy dengan bini baru yang cantik lagi lawa tu..Tapi tu la kan..sekarang ni tuhan bayar cash dengan setiap perbuatan yang kita buat.Dia tak adil pada bini pertama dan aniaya bini pertama dia..Jadi dalam sekelip mata bisnes yang bini kedua buat tu lingkup..segala pelaburan dia hangus dalam sekelip mata..Yang paling tak best..dia dipecah dari jawatan dia..atas sebab-sebab tertentu yang tak boleh diceritakan..huhuhu..

Jadi satu hari..bini nombor dua dia minta cerai dari dia sebab nak kahwin dengan seoarang Duda anak 4 yang boleh tahan kaya jugak.Depa berkenalan time si bini ni pi perjumpaan MLM..ala..bisnes piramid tu la..kan depa selalu buat perjumpaan.
Yang si Laki ni?Last sekali dia balik kampung jumpa bini first..Tinggal balik dengan bini first dia..Anak-anak memang takmau dia dah..tapi dia patut bersyukur..sebab bini dia mau terima dia..Tengok..Perempuan macam ni patut dijadikan contoh sebagai isteri mithali..Susah senang sanggup dia tempuh sama-sama..Bukan perempuan yang time senang dia cari kita..time susah dia lari..





Tapi aku tak salahkan perempuan jugak..sebab kalau si lelaki tak melayan tak jadi jugak..
Aku tak menentang Poligami ni..Tapi aku cukup marah bila banyak orang salah guna poligami ni untuk tujuan keseronokkan ja..Nafsu semata-mata..
Cuba kita renung balik Nabi Muhammad dulu berkahwin atas dasar apa?Dia kahwin dengan siapa?Balu-balu yang kematian suami..untuk penyebaran agama islam itu sendiri..



Tapi aku nak tanya..zaman sekarang ni..ada siapa yang sanggup kahwin dengan mak janda ada anak 5 orang,6 orang..dah la tak lawa,tak pandai berfesyen..belemoih plak tu..aku rasa dalam sejuta orang laki-laki mybe sorang ja yang sanggup kot..




Macam si perempuan jugak..Memang betul kita kalau nak cari jodoh,kena cari yang ada duit..berpangkat..berkelulusan tinggi..dan beragama tu penting.Tapi takkan la kita sanggup memperjudikan nasib orang lain semata-mata nak penuhi impian kita.Sanggup biarkan orang lain menderita dibawah keseronokkan kita.Aku rasa memang tak kekal lama..mungkin setahun dua atau mybe 5 tahun ke depan kita ok..tapi cuba pikir 10 tahun ke depan..macam mana plak?selamat?

8 ulasan:

super-1 JR. berkata...

aku xjumpe shoutbox dalam blog hang. tapi aku nak cakap blog hang mmg sempoi.

Amira Amair The Poyos berkata...

Super-1 JR..

aku bc namo ko dh macam nma jet pejuang da...hahahhahaha...


Tima kasih la ckp blog aku sempoi..kmbang dah punggug aku setalam..hahahhahah..

aku tak pasang shoutbox-shoutbox ni..apa-apa hal..hg kome ja..
hohoho

super-1 JR. berkata...

ha, kalau hang terror aku pakai name ape??

Amira Amair The Poyos berkata...

super-1 JR..

MSTI NAMA KO HAMDAN KAN?
TAK PUN RAMLIE..
AKU SYAK MMG NAMA HG SALAH SATU DARI YG AKU SEBUT KT ATAS TU LA..
HOHOHO..

super-1 JR. berkata...

hahaha xde la...xde la old skool camtu...

Remain Unknown berkata...

terima kasih sbb berkongsi.. mmg penuh dgn pengajaran. :)

Amira Amair The Poyos berkata...

Super-1 Junior..


aku teka camtu sebab nama peguam yg aku selalu jmpa agak klasik sikit..huhuhu

Amira Amair The Poyos berkata...

Remain Unknow..

Welcome..
thank sebab baca tulisan ceq...eh..bukan tulisan..taipan..hahhaa

PERINGATAN PENTING YANG POYO

Semua karya yang ditulis dalam blog in adalah hak milik pemilik blog ini.Sebarang tulisan yang ingin di-copy adalah diminta meminta izin dahulu dari pemilik.Sebarang pengopy-an yang diambil tidak meminta izin terlebih dahulu,pemilik tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang.



Gila serius la peringatan aku ni..

Huuuuuu!